Tot 28 jaar cel voor wraakmoord

VADER EN TWEE ZONEN UIT ROMA-MILIEU VEROORDEELD

De beklaagden in de rechtbank van Dendermonde.
Foto Geert De Rycke De beklaagden in de rechtbank van Dendermonde.
Een vader en zijn twee zonen zijn gisteren zwaar gestraft door de Dendermondse rechter. Alle drie zijn ze schuldig aan de brutale moord op de 39-jarige Kosovaar Nedjip Mustafa eind 2013 in Sint-Niklaas. Ze werden veroordeeld tot respectievelijk 28, 26 en 25 jaar effectieve celstraf. Het motief was bloedwraak binnen het Roma-milieu.

"Een jarenlange wrok en een niets ontziende honger naar vergelding". Dat is volgens de Dendermondse rechtbank het motief voor de moord die op 30 december 2013 plaatsvond. De 39-jarige Kosovaarse Roma Nedjip Mustafa werd toen op de oprit van zijn woning in de Kleibeekstraat in Sint-Niklaas geëxecuteerd. Een wagen kwam aangereden met gierende banden.

Zelfmoord

De passagier stapte uit, vuurde zijn kogels af, sprong weer in de wagen en scheurde ervandoor. Nedjip overleed niet veel later aan zijn verwondingen. Zijn vrouw en dertienjarige zoon zagen het voor hun ogen gebeuren, maar bleven zelf ongedeerd.Uiteindelijk werden Fazli S. (61), Arben S. (34) en Faton S. (25) opgepakt. Deze vader, samen met zijn twee zonen, behoren eveneens tot de Roma. Voor de rechtbank is het duidelijk dat Fazli S. als pater familias de opdrachtgever voor de moord is. "Hij vond zijn schoondochter geen goede vrouw voor zijn zoon en vond het haar fout dat de man psychisch ziek werd. Dat de vrouw na de zelfmoord van haar man huwde met een andere man, krenkte de familie S. in hun eer. Dat er ook nog eens een bruidschat werd betaald, deed de emmer overlopen. Vader en zonen S. hebben het recht in eigen handen genomen om bloedwraak te nemen. Dat kunnen we in in onze Westerse maatschappij niet toleren."

Minder dan minuut

De rechter haalde in haar vonnis verschillende verklaringen en getuigen aan die aantonen dat Fazli S. effectief de opdracht gaf om een lid van de familie Mustafa te doden.


"Zij hebben iemand van ons afgepakt, dan pakken wij iemand van hen af", klonk het.


Arben S. was diegene die de kogels afvuurde. Broer Faton was chauffeur van dienst. De twee stonden al twee uur te wachten tot slachtoffer Nedjip thuiskwam.


In minder dan een minuut kwamen ze vervolgens met hoge snelheid aangereden, vuurden hun schoten af en scheurden weer weg.

Vaders wil is wet

"Dit was geen impulsieve daad, maar een weldoordacht plan dat al lange tijd voordien bepaald was. De voorbedachtheid is duidelijk", klinkt het in het vonnis. "Zo was het wapen al lange tijd voordien aangekocht en waren de broers in de maanden voordien al drie keer naar een familielid van de Mustafa's op zoek gegaan om één van hen te treffen. En dat allemaal omdat vaders wil wet is."


De broers S. waren al langer aangehouden, vader Fazli werd gisteren meteen na de uitspraak in de boeien geslagen en weggevoerd naar de gevangenis. De rechtbank had immers zijn onmiddellijke aanhouding bevolen.