Tachtig topstukken tonen stadsgeschiedenis

BIJZONDERE EXPO BRENGT 800 JAAR SINT-NIKLAAS IN BEELD

De tentoonstelling schetst de 800-jarige stadsgeschiedenis aan de hand van tachtig topstukken.
Joris Vergauwen De tentoonstelling schetst de 800-jarige stadsgeschiedenis aan de hand van tachtig topstukken.
Van de aardglobe van Mercator en het eerste perkament van de keure van Waas tot een cartoon van Alex Callier en een creatie van Daniël en Nele Ost: in het stadhuis van Sint-Niklaas is de 800-jarige geschiedenis van de stad in beeld gebracht aan de hand van tachtig topstukken. Tot zondag 5 november staan de deuren van het stadhuis daarvoor zeven dagen op zeven open.

Achthonderd jaar stadsgeschiedenis in beeld brengen met tachtig topstukken die ook nog eens in het stadhuis passen: dat was de opdracht die de stad zichzelf gaf om ook de laatste drie maanden van het 800ste jubileumjaar de nodige kleur te geven. Uit de grote collecties van het stadsarchief, de koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas en uit enkele private verzamelingen werden uiteindelijk tachtig 'topstukken' geselecteerd.

Nele Ost en medewerker Marco aan het werk met de creatie van één van de topstukken op de expo.
Joris Vergauwen Nele Ost en medewerker Marco aan het werk met de creatie van één van de topstukken op de expo.

Weinig bekend

"Die belichten elk een aspect van de rijke stadsgeschiedenis. Heel wat van die 'topstukken' zijn bovendien weinig bekend en werden zelden of nooit tentoongesteld. Het gaat hoofdzakelijk om originele, waardevolle en bijzondere kunstwerken of objecten, die ook attractief genoeg zijn om alle Sint-Niklazenaren te kunnen boeien", kondigen burgemeester Lieven Dehandschutter (N-VA) en schepen Christel Geerts (sp.a) aan.


De zalen en wandelgangen van het neogotische Sint-Niklase stadhuis vormen het bijzondere decor voor de presentatie van de tachtig topstukken uit de geschiedenis van de stad. Bezoekers kunnen terecht in de trouwzaal, de gemeenteraadszaal, het burgemeesterskabinet met de muurschilderingen en de monumentale trappenhal met glasramen en zuilen in Franse zandsteen.

Jubileumjaar

"De tentoonstelling is opgevat als een uitnodiging voor alle Sint-Niklazenaren om hun stadhuis te bezoeken in het jubileumjaar. De expo is daarom ook gratis toegankelijk en zeven dagen op zeven te bezichtigen. Als we ergens op vakantie zijn, gaan we altijd wel eens een kerk en gemeente- of stadhuis binnen, maar heel wat Sint-Niklazenaren blijken hun eigen stadhuis niet echt te kennen. Daarom presenteren we de 80 topstukken in hét topstuk van de stad, namelijk het stadhuis." Omdat de trouwzaal tot zondag 5 november is ingenomen, verhuizen de huwelijksplechtigheden de komende maand naar de vredeszaal op de gelijkvloerse verdieping.


De collectie zelf is heel verscheiden. "Het gaat van middeleeuwse handschriften over het ontstaan van de parochie, originele kaarten van de stad, een zilveren borstbeeld van de Heilige Nicolaas en brieven van een frontsoldaat tot heel wat bijzondere stukken van de laatste decennia, zoals een cartoon van Alex Callier van de hand van Karl Meersman, het schilderij De Kus van Marcel Maeyer tot een creatie van Daniël en Nele Ost. Zelfs de toekomstprojecten voor Sint-Niklaas voor de komende dertig jaar van een landschapsbureau staan te kijk. We blikken terug en kijken vooruit, opnieuw. En eigenlijk gaat het maar om 79 topstukken. We nodigen de inwoners uit om zelf met een voorstel te komen om het 80ste topstuk in te vullen", aldus cultuurschepen Annemie Charlier (N-VA) en stadsarchivaris Piet Van Bouchaute. De expo '80 topstukken, 1217-2017' loopt tot zondag 5 november en is elke dag open van 10 tot 18 uur, ook in het weekend. De toegang is gratis.