Syriëstrijder aan deur gezet in moskee na enkele ruzies

De Romagemeenschap in Sint-Niklaas reageert onthutst op de reeks huiszoekingen van dinsdag in een onderzoek naar terrorisme. De Kosovaar Mahid D. blijft aangehouden. Hij probeerde zeven maanden geleden al een keer naar het front in Syrië te gaan, maar werd tegengehouden aan de grens met Turkije. De man had ook al een toegangsverbod gekregen tot de moskee omwille van zijn houding en enkele ruzies.

Mahid D. werd opgepakt na een telefoontap bij enkele mensen van Albanees-Kosovaarse origine. Twee neven gaven het abonnement aan elkaar door en hadden telefonisch contact met Mahid D. Ze werden na verhoor opnieuw vrijgelaten. De onderzoeksrechter besliste om de 27-jarige Mahid D. wel onder aanhoudingsmandaat te plaatsen op verdenking van deelname aan de activiteiten van een terroristische groep. De man is getrouwd en heeft kinderen en woont aan de Gentse Baan in Sint-Niklaas naast het tankstation Q8. Zeven maanden geleden probeerde hij al een keer naar Syrië te trekken, maar hij werd aan de grens met Turkije tegengehouden. "Hij volgde een Marokkaanse vrouw die hij hier leerde kennen", klinkt het in zijn kennissenkring. "De vrouw werd aangehouden, maar hij kwam vrij en keerde terug. We dachten dat hij zijn les geleerd had en zich wel koest zou houden."

Heel spiritueel

Volgens speurders maakt de man echter deel uit van een ronselnetwerk dat ook geld opstuurt naar Syriëstrijders. In de Romagemeenschap wordt met verbazing gereageerd. "Hij was erg spiritueel, maar hij kwam zeker niet radicaal over. In het algemeen zijn Roma nooit fundamentalistisch. We belijden een meer gematigde vorm van islam. Jammer genoeg zijn jongeren soms vatbaar voor andere ideeën. In de moskee krijgt niemand de kans om te ronselen. We proberen jongeren net van straat te halen. Mahid D. had trouwens al een toegangsverbod gekregen omdat hij herhaaldelijk ruzie had gemaakt. We weten ook niet waarvan hij verdacht wordt, maar het gaat zeker om een geïsoleerd geval. Zijn vrienden hebben hem zelfs afgeraden om naar Syrië af te reizen." (PKM)