Stad tekent charter voor participatie bij ruimtelijke planning

De ondertekenaars van het Europese charter rond participatie bij ruimtelijke planning, met links schepen Marijke Henne van Sint-Niklaas.
JVS De ondertekenaars van het Europese charter rond participatie bij ruimtelijke planning, met links schepen Marijke Henne van Sint-Niklaas.
Sint-Niklaas heeft het Europees charter voor 'Participatieve Democratie in Ruimtelijke Planningsprocessen' ondertekend. Een hele mond vol, maar dat moet betekenen dat de stad participatie gaat verankeren in het beleid bij ruimtelijke ingrepen.

Na een oproep van de Provincie Oost-Vlaanderen reageerden drie gemeenten om het Europese charter 'Participatieve Democratie in Ruimtelijke Planningsprocessen' te ondertekenen. Dat zijn Deinze, Herzele en Sint-Niklaas. De ondertekening van het charter is een engagementsverklaring waarbij de stad zich verbindt om participatie als kernwaarde te hanteren bij ruimtelijke planning. "Het provinciebestuur hecht heel veel waarde aan participatie. Ruimtelijke planning beïnvloedt immers de kwaliteit van de leefomgeving van elke Oost-Vlaming. Onze ruimtelijke planningsprocessen moeten we daarom steeds samen mét de burger doorlopen. Alleen op die manier slagen we er in om de verscheidenheid aan meningen en behoeften te verzamelen", stelt gedeputeerde Martine Verhoeve (Open Vld).

Participatiebox

Schepen voor Participatie Marijke Henne (N-VA) zette namens de stad haar handtekening onder het charter. De provincie hoopt dat in de toekomst nog andere lokale besturen deze bewuste keuze maken. De provincie heeft meteen ook een 'participatiebox' ontwikkeld. Lokale besturen kunnen die vanaf 2019 ontlenen. "Met deze box hebben de lokale besturen alle tools in handen om participatiemomenten te organiseren", klinkt het.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.