Stad start operatie 'verledding' van openbare verlichting

Schepenen Carl Hanssens en Wout De Meester in de Guido Gezellelaan, één van de 50 straten die de komende twee jaar openbare verlichting met leds krijgt.
Foto Joris Vergauwen Schepenen Carl Hanssens en Wout De Meester in de Guido Gezellelaan, één van de 50 straten die de komende twee jaar openbare verlichting met leds krijgt.
De komende twee jaar trekt de stad 700.000 euro uit om de openbare verlichting in een vijftigtal straten uit te rusten met leds. Binnen minder dan tien jaar moeten de straatlampen in álle straten aangepast zijn.

In een aantal straten en langs fietspaden waar de hagelstorm twee jaar geleden de openbare verlichting vernielde, zijn de nieuwe straatlampen al uitgerust met leds, zoals in de Paddeschootdreef en aan de fietssnelweg langs het spoor richting Belsele. Nu start de stad met een 'verleddingsoperatie' in een hele reeks andere straten, een vijftigtal in totaal gedurende de komende twee jaar. Het gaat om invalswegen zoals de Nauwstraat, Sint-Gillisbaan en Guido Gezellelaan, maar ook om landelijke wegen zoals de Lange Rekstraat en Bookmolenstraat, net als een aantal woonstraten en de industriezones.

Budgetneutraal

"De komende twee jaar zullen in totaal 653 armaturen worden vervangen, goed voor een investering van 375.000 euro. Daarmee besparen we jaarlijks 35.934 euro aan energiekosten. Een budgetneutrale ingreep is dit eigenlijk", klinkt het bij schepenen Carl Hanssens (N-VA) en Wout De Meester (Groen). Daarnaast is er ook een budget van 330.000 euro om de verlichting op enkele stadspleinen aan te pakken, zoals op het Sint-Nicolaasplein en de Houtbriel. "De helft van de openbare verlichting in Sint-Niklaas is meer dan 17 jaar oud. We hebben het energieverbruik al kunnen terugdringen van 4 miljoen kWh in 2002 naar minder dan 3,5 miljoen kWh in 2015, door zuinigere lampentypes te gebruiken en brandduur aan te passen." Maar er is nog veel meer mogelijk, vooral door die vele oudere verlichtingstoestellen te vervangen. "De komende twee jaar zullen we al 10 procent van de openbare verlichting uitrusten met leds. Het doel is om op minder dan tien jaar tijd de verlichting in álle straten aan te passen. Verder gaan we bekijken of nieuwe technologieën zoals volgverlichting niet standaard op fietspaden kan worden geïnstalleerd én we willen meedenken met Eandis over een beheerssysteem voor openbare verlichting, zodat we zelf de sterkte van het licht kunnen aanpassen zoals bij evenementen of bij een ongeval."


(JVS)