Stad pakt racebaan aan

DISCUSSIES OVER NATUURCOMPENSATIES EN BOOMMARTER VOORBIJ

Nergens anders in Sint-Niklaas rijden bestuurders zo veel te snel als in deze landelijke Weimanstraat.
Foto Vergauwen Nergens anders in Sint-Niklaas rijden bestuurders zo veel te snel als in deze landelijke Weimanstraat.
Na bijna tien jaar discussiëren staat het licht eindelijk op groen: de Weimanstraat in Sinaai - dé racebaan van Sint-Niklaas - krijgt een fietspad en wordt veiliger ingericht. De zeldzame boommarter en het nabijgelegen natuurgebied verhinderden lang dat de verkeerssituatie kon worden aangepakt.

De aanleg van een dubbelrichtingfietspad in de Weimanstraat zou van start moeten gaan in het voorjaar van 2016. Het komt aan de westkant van de straat, vanaf de Fondatiebeek tot op het grondgebied van Stekene. Het fietspad zal via een nieuwe fietsbrug de Stekense Vaart kruisen.

Flitstabellen

De Weimanstraat geldt al jaren als een gevaarlijke weg voor fietsers. Het is officieus dé racebaan van Sint-Niklaas. De straat haalde al heel wat trieste records. Maand na maand staat ze met voorsprong bovenaan in de flitstabellen van de politie. Bij snelheidscontroles wordt gemiddeld 25 tot 30 procent van de bestuurders geflitst, wat in andere straten gemiddeld maar 5 procent is. Er gelden snelheidsbeperkingen van 50 en 70 kilometer per uur, maar onlangs zette een bestuurder het record er nog eens scherp op 113 per uur. Een vrijliggend fietspad is dan ook geen overbodige luxe.


De aanleg van dat fietspad lijkt misschien geen drastische ingreep, maar het dossier bewijst het tegendeel. "We zijn er al járen mee bezig", vertelt schepen voor Openbare Werken Gaspard Van Peteghem (sp.a). "Het was niet makkelijk om met het Agentschap Natuur en Bos tot een oplossing te komen over een aantal ingrepen, vooral door de aanwezigheid van het Stiltegebied. Maar nu zijn we eruit."


"Er is ook tijd verloren gegaan met de discussie over wie welke landbouwgrond zou afstaan als compensatie voor de inname van natuurgebied voor het fietspad. Dat is ook uitgeklaard. Het fietspad zal een stukje door de natuur lopen, om langs de bestaande gracht richting Sinaai te leiden. Het wordt een mooi fietspad dat perfect aansluit op de zachte verbindingen langs de Stekense Vaart", aldus schepen voor Ruimtelijke Ordening Geerts (sp.a).


Om de zeldzame boommarter, die gespot is in het nabijgelegen natuurgebied, de kans te geven de Weimanstraat veilig over te steken, komen er drie bijzondere oversteekplaatsen. "We kregen geen bouwvergunning als we geen oplossing aanreikten voor deze dieren. Daarom komen er nu drie luchtbruggen met bomen. De bomen groeien er over de baan, waardoor de boommarters als het ware een brug krijgen om over te steken. En op die plaatsen zal de straat ook versmallen, wat verkeersremmend werkt", stelt Van Peteghem. "Zo'n brug met bomen moet iets vrij unieks zijn in Vlaanderen. Ik heb het ooit gezien in de Ardennen, maar hier bij ons nog niet."