Stad gaat fietsparkeervakken inrichten

Wanorde in de Stationsstraat door lukraak geparkeerde fietsen. Schepenen Carl Hanssens en Wout De Meester starten er binnenkort een proefproject met 'fietsparkeervakken'.
Foto JVS Wanorde in de Stationsstraat door lukraak geparkeerde fietsen. Schepenen Carl Hanssens en Wout De Meester starten er binnenkort een proefproject met 'fietsparkeervakken'.
De stad gaat de zeven hoofdroutes van het fietsverkeer in Sint-Niklaas prioritair aanpakken. Ook komen er versneld oplossingen voor fietsparkeren in de stad, zoals fietsparkeervakken in de Stationsstraat. Dat zijn enkele opvallende punten uit het nieuwe fietsinfrastructuurplan en het fietsparkeerplan.

"De roep naar investeringen in fietsinfrastructuur klinkt luid. Maar wat eerst aanpakken? We zijn overeengekomen om de zeven hoofdroutes van het fietsverkeer eerst op orde te stellen. Die vormen de ruggengraat van heel het fietsnetwerk", schetsen schepenen Carl Hanssens (N-VA) en Wout De Meester (Groen).

Kruispunt Driekoningen

"Grootste knelpunt is nu nog het kruispunt Driekoningen, dat allicht begin 2017 wordt heraangelegd door het Agentschap Wegen en Verkeer. Voor fietsers komt daar een bijzondere oplossing, met een centrale fietsoversteek tussen de twee rotondes die aansluit op de fietssnelweg naar het noorden van het Waasland. Voor de vele fietsoversteekplaatsen gaan we nu een uniforme aanpak hanteren, duidelijk omschreven in het fietsplan. Dit is dus de leidraad voor de toekomstige aanpassingen bij wegenwerken."


Het fietsparkeerplan moet dan weer oplossingen aanreiken op vele fietsparkeervragen. "Er zijn nu zo'n 9.000 plaatsen in Sint-Niklaas. Grootste probleem blijft het station, waar we volgend jaar extra plaatsen moeten creëren en tegen 2020 aan de achterkant een compleet nieuwe fietsstalling willen zetten. Binnenkort al gaan we in het winkelgebied 'fietsparkeervakken' inrichten, zoals in Nederland. In de Stationsstraat komt er een proefproject om de laad- en losvakken na 12 uur als fietsparkeervak te gebruiken. Met uitgeruste fietsstallingen zorg je immers niet overal voor de juiste oplossing, want die werken het langparkeren van fietsen in de hand." (JVS)