Rusthuisbewoners verdikken door prima keuken

OCMW-KEUKEN ZET ZONDAG DE DEUREN OPEN VOOR HET PUBLIEK

Voor de maaltijden vertrekken, wordt zelfs de temperatuur van het voedsel genoteerd.
Joris Vergauwen Voor de maaltijden vertrekken, wordt zelfs de temperatuur van het voedsel genoteerd.
411 kippenbillen, 14 kilo kipfilets, 36 liter vleesjus, 38 kilo witloof en 117 kilo frieten: als chef-kok Franky De Schepper zijn dag start in de centrale OCMW-keuken weet hij wat te doen. Elke dag kookt hij met zijn team voor 800 mensen. Wie eens een andere versie van 'Komen Eten' wil ontdekken, kan er zondag een kijkje gaan nemen. En dat het keukenteam het goed doet, blijkt ook op de weegschaal. "Onze rusthuisbewoners komen bij, in plaats van gewicht te verliezen."

In 'Mijn Pop-uprestaurant' zweten en zwoegen de kandidaten om een shift met 40 couverts tot een goed einde te brengen. Allicht zal chef-kok Franky De Schepper van de centrale OCMW-keuken er ietwat meewarig naar kijken. Hij kookt namelijk met zijn twintigkoppig team elke dag voor 800 mensen. En dat zijn geen voorverpakte of industriële bereidingen. Alles wordt vers bereid.

Niet alleen koken, maar ook poetsen hoort erbij voor het keukenpersoneel.
Joris Vergauwen Niet alleen koken, maar ook poetsen hoort erbij voor het keukenpersoneel.

Kritische jury

Net als in het tv-programma 'Mijn Pop-uprestaurant' is het presteren geblazen, met een kritische jury van honderden bejaarden. Voor hen is de warme maaltijd 's middags immers het belangrijkste moment van de dag. Daar wordt 's morgens al naar uitgekeken, maar ook tot in de late namiddag wordt er over het eten van die dag telkens nog een heel eind gediscussieerd.


"We koken hier dagelijks voor de 650 bewoners van onze vijf woonzorgcentra, voor dagcentrum De Sprankel en dienstencentrum De Wilg. Sinds kort zijn daar ook de maaltijden voor de vier stedelijke kinderdagverblijven bijgekomen. En binnenkort komt daar het nieuwe dienstencentrum Den Aftrap in het Gerdapark bij. Het is elke dag weer een hele uitdaging, maar we doen elke dag ons uiterste best om 800 lekkere, gezonde en gevarieerde maaltijden voor te schotelen. Allemaal bereidingen die in huis gemaakt worden door het keukenpersoneel, met finesse afgewerkt en op smaak gebracht met de juiste kruiding", vertelt Patrick Everaert, hoofd voeding van de OCMW-keuken.

Geoliede structuur

Om 800 mensen op heel wat verschillende locaties tegelijkertijd een warme maaltijd te serveren, is er een geoliede structuur nodig. Sinds 2012 gebeurt dat met regeneratiekeukens in de verschillende woonzorgcentra, volgens de techniek van het ontkoppeld koken. Intussen hebben de keukens van het OCMW al drie 'smiley's' gekregen van het Federaal Voedselagentschap, als beloning voor de inspanningen voor de kwaliteit van het eten. "Ik heb tijdens mijn koksopleiding in vele restaurants gewerkt. Ik ken het klappen van de zweep. En ik durf wel stellen dat een chef-kok uit een grootkeuken sneller zijn draai zal vinden in een klein restaurant dan omgekeerd. Het is telkens een hele uitdaging om zo veel maaltijden te bereiden. Per dag gaat hier twee ton eten de deur uit", schetst chef-kok Franky De Schepper. "We willen ook alsmaar beter worden en ons verder bekwamen in smaakbeleving, het gebruik van streekproducten en het ontwikkelen van eigen bereidingen."


Dat het keukenteam het goed doet, blijkt uit een heel waarheidsgetrouwe parameter: het gewicht van de rusthuisbewoners. "Dat is heel opmerkelijk. Normaal gezien vermindert het gewicht met de jaren. Bij ons is dat anders. Onze rusthuisbewoners komen echt bij. Een beter signaal dat ze het eten lusten, is er niet", aldus OCMW-voorzitter Mike Nachtegael (sp.a).


Komende zondag 19 maart zet de OCMW-keuken van 10 tot 17 uur de deuren open, in de Azalealaan 4 in Sint-Niklaas. Er zijn rondleidingen en uiteraard allerlei proevertjes.