Rode Kruis start nieuwe kinder- en seniorenprojecten

Het Rode Kruis gaat brugvrijwilligers inzetten om kwetsbare kinderen te begeleiden.
Foto Joris Vergauwen Het Rode Kruis gaat brugvrijwilligers inzetten om kwetsbare kinderen te begeleiden.
Het Sint-Niklase Rode Kruis breidt zijn dienstverlening uit met twee sociale projecten voor eenzame bejaarden en kwetsbare kinderen.

De plaatselijke afdeling van het Rode Kruis is vandaag vooral actief met een goed uitgeruste hulpdienst, eerstehulpcursussen, de Handicars en bloedinzamelingsacties. In Sint-Niklaas komen daar nu twee sociale projecten bij. Daarvoor rekent het Rode Kruis op geëngageerde vrijwilligers. Het eerste is 'Spring eens binnen', waarmee het Rode Kruis oudere mensen wil bijstaan. "Geen huishoudelijke taken, maar met een focus op gezelschap en samenzijn. Een babbeltje bij de koffie of samen naar de markt: dat kan de levenskwaliteit van bejaarden die zich thuis eenzaam voelen enorm verhogen", schetst Bertina Maes van het Rode Kruis.

80 vrijwilligers

Daarnaast wil het Rode Kruis vrijwilligers inzetten als brugfiguren voor kwetsbare kinderen op school. "Sommige kinderen hebben het moeilijk op school. Denk maar aan kinderen uit kwetsbare gezinnen, een kind met een handicap, door een recente scheiding of een pas overleden ouder. Onze vrijwilligers zorgen op school of bij de gezinnen thuis voor begeleiding bij huistaken of bij activiteiten in de klas. Het is op verzoek van de betrokken school dat zo'n begeleiding opstart. Onze aanpak vormt een aanvulling op bestaande initiatieven." Momenteel beschikt het Rode Kruis over 80 vrijwilligers. Voor de twee nieuwe projecten hoopt het er nog eens 15 extra te vinden. Vrijwilligers krijgen een opleiding, een verzekering en ondersteuningsmateriaal. Meer info op 0477/99.00.74. (JVS)