RED-team evacueert patiënt van veertiende verdieping

Het klimteam van de brandweer tijdens de evacuatie van een 90-jarige patiënte van de veertiende verdieping van een flatgebouw.
Foto Pieters Het klimteam van de brandweer tijdens de evacuatie van een 90-jarige patiënte van de veertiende verdieping van een flatgebouw.
Het RED-team van de Hulpverleningszone Waasland heeft gisterenmiddag een hoogbejaarde dame vanaf de veertiende verdieping van één van de gebouwen van het Koningin Fabiolapark in Sint-Niklaas geëvacueerd.

De 90-jarige dame was afgelopen nacht ten val gekomen in haar appartement. Daarbij liep ze een dubbele dijbeenbreuk op. Een verpleegster van het Wit-Gele Kruis die bij de dame langskwam, zag de ernst van de situatie en liet een ziekenwagen ter plaatse komen om haar naar het ziekenhuis te brengen. Om de vrouw van de veertiende verdieping naar beneden te krijgen, was er echter hulp nodig. Die kwam van het klimteam van de brandweer.

Speciaal team

Omdat de lift en de trap geen optie waren, werd de patiënte langs de buitenkant van het gebouw naar beneden gehesen. De brandweerzone heeft hiervoor een speciaal opgeleid team brandweermannen ter beschikking.


Zij oefenen geregeld dit soort evacuaties. De brandweerzone Waasland heeft ladderwagens die tot 30 meter of negen verdiepingen hoog reiken. Voor alle evacuaties boven de negende verdieping wordt een beroep gedaan op het RED-team dat daarvoor jaarlijks meerdere keren uitrukt. (PKM)