Paterskerk wordt middelpunt gemeenschapsleven

NOG DIT JAAR START OMVORMING OP SITE TUSSEN TRUWEELSTRAAT EN LEOPOLD II-LAAN

De Paterskerk zoals ze er vandaag nog uitziet.
Joris Vergauwen De Paterskerk zoals ze er vandaag nog uitziet.
Nog dit jaar gaat de omvorming van de Paterskerk aan de Truweelstraat tot nieuw gemeenschapscentrum van start. Het is de eerste stap om de vroegere religieuze site met klooster en kerk een nieuwe toekomst te geven. Het wordt een bijzonder stedelijk woonproject, met een veertigtal woningen rond de publieke kloostertuin en met de kerk als draaischijf voor het gemeenschapsleven in de wijk en in de stad.

Al enkele jaren zijn de voorbereidingen bezig om de Paterssite, op de hoek van de Truweelstraat en Leopold II-laan, een compleet nieuwe toekomst te geven. In dat 6.230 vierkante meter grote binnengebied bevinden zich een kerk, een klooster, een kloostertuin, buurthuis Zaal Familia, het vroegere bibliotheekfiliaal en een parking. Alleen de kerk en de kloostermuur blijven bestaan. De rest van de gebouwen, ook het vroegere klooster, worden afgebroken. In de plaats komen een 40-tal nieuwe woningen, rond de kloostertuin. Twee architectenbureaus hebben nu hun ontwerp klaar voor de verbouwing van de kerk en de inrichting van de kloostertuin, die publiek toegankelijk wordt.

Een impressie van de toekomstige kloostertuin met de kerk in de achtergrond.
Joris Vergauwen Een impressie van de toekomstige kloostertuin met de kerk in de achtergrond.

Drie zalen

Voor de omvorming van de kerk tot gemeenschapscentrum worden alle kleinere aanbouwen aan de kerk afgebroken. "Daardoor komt de kerk op zichzelf te staan en wordt ze opengetrokken naar de buurt", aldus architecten Sophie Deheegher en Annelies Timmerman. "In de kerk gaan we drie zalen creëren. Een box wordt in het bestaande volume van de kerk geschoven als scheiding tussen het koor en het schip. Op die manier krijg je de grote polyvalente zaal in het schip, de kleinere zaal met een cultuurcafé in het koor en de box bevat de vergaderzaal. Die box dient ook als gemeenschappelijke inkom en bevat alle ondersteunende functies, zodat het monumentale karakter van de kerk behouden blijft."


De kloostertuin moet een rustige ontmoetingsplek vormen voor de buurt. "Daarom wordt het een omsloten kloostertuin met een rondgang en een centrale ontmoetingsplaats. De meest markante bestaande bomen, zoals de magnolia, rode beuk en linde, blijven behouden en worden aangevuld met enkele hoogstammige fruitbomen."

De woningen sluiten op de tuin aan met een overdekte rondgang, zoals vaak in kloosters.
Joris Vergauwen De woningen sluiten op de tuin aan met een overdekte rondgang, zoals vaak in kloosters.

Naam gezocht

Als de kerk klaar is om de functie van Zaal Familia over te nemen, kan de verdere invulling van de Paterssite volgen met de sloop van het klooster en Zaal Familia. Die ruimen plaats voor een 40-tal nieuwe woningen, waarvan een derde voor een gemeenschappelijk woonproject, een derde voor sociale huisvesting en een derde voor een private partner. Intussen gaat de stad op zoek naar een originele naam voor de drie zalen in de Paterskerk. Wie het beste voorstel indient, waarbij de drie namen ook een onderling verband hebben, krijgt liefst 50 tickets voor Siniscoop. Deelnemen kan tot 15 mei via www.paterssite.be. Er liggen ook wedstrijdformulieren aan de infobalie van het stadhuis, in de bib en de deelgemeentenhuizen.

In de kerk wordt een box geplaatst, zodat er drie zalen ontstaan: een grote polyvalente zaal in het schip, een kleinere zaal met een cultuurcafé in het koor en een vergaderzaal in de box.
Joris Vergauwen In de kerk wordt een box geplaatst, zodat er drie zalen ontstaan: een grote polyvalente zaal in het schip, een kleinere zaal met een cultuurcafé in het koor en een vergaderzaal in de box.