Oude houtwerf wordt groene stadswijk

NIEUWE WOONBUURT 'T FINEER OP VROEGERE INDUSTRIËLE SITE

Een blik op de toekomstige stadswijk, waar geen verkeer mogelijk is.
Joris Vergauwen Een blik op de toekomstige stadswijk, waar geen verkeer mogelijk is.
Met 't Fineer wordt in het Sint-Niklase stadscentrum momenteel weer een oude industriële site omgevormd tot een nieuwe woonbuurt. In het 8.500 vierkante meter grote binnengebied tussen de Van Naemenstraat, Koningin Elisabethlaan en Truweelstraat, op de plek waar de vroegere houtzagerij Koklenberg actief was, legde ontwikkelaar Re-Vive gisteren de symbolische eerste steen voor de bouw van 17 woningen en 40 appartementen. Eind 2018 wordt het volledige woonproject al opgeleverd.

Re-Vive, een projectontwikkelaar uit Gentbrugge, vormt in Sint-Niklaas de voormalige houtzagerij Koklenberg om tot een nieuwe en groene woonwijk.


Gisteren legde schepen voor Ruimtelijke Ordening Christel Geerts (sp.a) de symbolische eerste steen van dat nieuwbouwproject, dat de naam 't Fineer meekrijgt. Dit nieuwe woongebied bevindt zich in de Elisabethwijk, op 500 meter van het station. Er komen 57 duurzame woongelegenheden, waarvan veertien woningen, drie poortwoningen en veertig appartementen.

De vroegere houtzagerij in het binnengebied aan de Truweelstraat en Elisabethlaan.
Joris Vergauwen De vroegere houtzagerij in het binnengebied aan de Truweelstraat en Elisabethlaan.

Ondergrondse parking

Alle appartementen krijgen een ondergrondse parking, met een inrit in de Van Naemenstraat, waar ook een bezoekersparking is voorzien. De woningen zijn te bereiken via de Truweelstraat en beschikken over een bovengrondse parkeerplaats, niet voor de deur maar op een parkinggedeelte. De buurt doorkruisen met de auto zal niet mogelijk zijn, behalve voor fietsers en voetgangers. Projectontwikkelaar Re-Vive wil hier een bijzondere stadswijk van maken, zo groen mogelijk, om bewoners midden in de stad een rust- en ruimtegevoel te geven.

De werken zijn volop aan de gang voor de bouw van deze nieuwe woonbuurt.
Joris Vergauwen De werken zijn volop aan de gang voor de bouw van deze nieuwe woonbuurt.

Brownfields

"Als ontwikkelaar kiezen we bewust voor de heroriëntering van zogenaamde 'brownfields', dus oude industriële sites, verwaarloosde gebouwen en terreinen die we omvormen tot nieuwe woonbuurten. Zo hoeft er geen groene, open ruimte te worden aangesneden. Daarnaast kiezen we telkens ook voor een duurzame aanpak, niet alleen met energievriendelijke gebouwen, maar ook met een heel eigenzinnige keuze op vlak van mobiliteit en sociale dynamiek", klinkt het bij Re-Vive, dat vandaag zestien nieuwe stadswijken in Vlaanderen, Brussel en Polen bouwt, goed voor tweeduizend woningen in de komende vijf jaar.

Parklandschap

Voor 't Fineer nam de ontwikkelaar het gerenommeerde architectenbureau Caan Architecten onder de arm. Buro Groen kreeg dan weer de opdracht om een vernieuwend parklandschap te ontwikkelen. "De werkzaamheden zijn de voorbije zomer van start gegaan en verlopen zeer vlot. Zo werd ondertussen al de kelder onder het appartementsgebouw geplaatst en ook de bovenbouw van de appartementen is opgestart. Daarnaast zijn de rioleringswerken en de funderingswerken van de eerste woningen aangevat. Dat betekent dat het hele woonproject al tegen eind 2018 zal worden opgeleverd."


De herinnering aan de ex-houtzagerij blijft overeind. "De naam 't Fineer is een knipoog naar dat verleden, waar we ook in de architectuur van de gebouwen naar verwijzen, door veel gebruik te maken van hout. Dat moet het hele woongebied ook een uniek karakter geven."


Info: www.tfineer.be.