Odisee-docent voert onderzoek op marineschip Belgica

Odisee-docent Wouter Meeus (links) op de Belgica, het oceanografisch schip van de Belgische marine, dat in 1984 op de Boelwerf in Temse werd gebouwd.
RV Odisee-docent Wouter Meeus (links) op de Belgica, het oceanografisch schip van de Belgische marine, dat in 1984 op de Boelwerf in Temse werd gebouwd.
Odisee-docent Wouter Meeus heeft onderzoek gedaan naar de biodiversiteit in de Noordzee. Daarvoor mocht hij mee met de Belgica, het onderzoeksschip van de Belgische marine.

Wouter Meeus, docent en onderzoeker in de bacheloropleiding Agro- en Biotechnologie van hogeschool Odisee in Sint-Niklaas, heeft de kans gekregen om mee te varen met de Belgica, een onderzoeksschip van de Belgische marine. De Belgica opereert als een volledig uitgerust laboratorium en werkt samen met Belgische universiteiten en andere wetenschappelijke instituten. De taak van Odisee-onderzoeker Wouter: de biodiversiteit van het bodemleven in de Noordzee in kaart brengen. “We namen stalen van de bodem om de beestjes, schelpen en andere levende organismen te analyseren. Zo bekeken we hoeveel soorten er in de bodem zitten. Daarnaast hebben we met grote netten ook vissen gevangen. Daarna sorteerden we de vissen en schelpdieren. Het hoofddoel van het schip is om de Noordzeefauna en -flora in het oog te houden door allerlei gegevens te verzamelen.”

De Belgica is het oceanografisch schip dat in 1984 op de Boelwerf werd gebouwd en momenteel zijn laatste vaar- en onderzoeksjaren beleeft. Koningin Fabiola was de meter van het schip, de gemeente Temse is de peter. Op dit moment wordt een opvolger van de Belgica gebouwd, op een Spaanse werf. De ingebruikname is gepland voor 2020.

“Unieke kans”

“Voor een bioloog is dit een unieke kans”, zegt Wouter. “Het leven op een schip is boeiend en het werk heel interessant. Het was wel zwaar. De eerste staalnames gebeurden bij zonsopgang en de laatste bij zonsondergang. Daarna moest alles nog verwerkt worden. Maar ik heb mijn kennis over de Noordzee kunnen uitbreiden en weet nu veel meer over de geografie, de activiteiten en de invloed op de biodiversiteit.”

RV
RVReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.