Met meer dan duizend koude water in

GEZELLIGSTE IJSBERENDUIK VAN HET LAND LOKT 1.040 DEELNEMERS

Met meer dan 1.000 doken de ijsberen gisteren in de vijver van recreatiedomein De Ster.
Joris Vergauwen Met meer dan 1.000 doken de ijsberen gisteren in de vijver van recreatiedomein De Ster.
Met een watertemperatuur van vier graden, een lekker koude wind en amper een winterzonnetje te zien, waren het bijna ideale omstandigheden voor de zesde Wase IJsberenduik in recreatiedomein De Ster in Sint-Niklaas. Liefst 1.040 deelnemers doken er het water in.

De grootste van het land is het niet, maar met meer dan duizend deelnemers is de Wase IJsberenduik wel uitgegroeid tot de twééde grootste. De koudste editie was het gisteren ook niet. Dat was de eerste editie in 2010, toen er nog een groot gat in het ijs moest worden gehakt om de toen 250 moedige ijsberen van het water te laten proeven. Gisteren was het water vier graden 'warm'. "Heel mooi ijsberenweer", klonk het bij de organisatoren van de Sint-Niklase Waterpoloclub. Zij hadden opnieuw alle zeilen bijgezet om er veel meer dan alleen een duik in het koude water van te maken. Met een winterdorp met eten en vooral veel winterse drankjes, sauna's en hete baden voor wie opnieuw moest worden ontdooid, een kerstboomverbranding, een feestje met dj tot zelfs een groot scherm voor het BK veldrijden verslaat de Wase IJsberenduik de Noordzeeduik in Oostende met vlag en wimpel op vlak van animo en gezelligheid.


Deze keer was er ook een 'ice bear walk', een loopbrug naar het strand van 25 meter lang op drie meter hoogte. Een ideale manier voor de deelnemers om trots hun verkleumde lijven aan het talrijk opgekomen publiek te tonen. Prijzen waren er voor de meest origineel uitgedoste ijsberen, iets waar velen met de meest gekke kostuums duidelijk voor gingen. Zo dook treinconducteur Mathias Loir gewoon in zijn werkoutfit in het water. "Ik had gehoord dat je verkleed moest zijn, maar ik vond niet meteen iets dus heb ik mijn werkkleren maar aangetrokken", lacht hij.


Met deze ijsberenduik is meteen ook de drukke winterse evenementenperiode in Sint-Niklaas achter de rug. "Na alle feestjes met heel wat drank erbij de voorbije weken is zo'n duik meer dan heilzaam om het kopje opnieuw fris te maken", klonk het bij vele moedige ijsberen.


De organisatoren waren dan ook in hun nopjes over het grote enthousiasme. "We hebben een heel mooie editie achter de rug. Duidelijk is dat onze ijsberenduik tot steeds verder buiten het Waasland in de smaak valt. Maar we willen het gezellig houden. We kunnen nog verder groeien, maar dit is ook niet het strand van Oostende." Alleszins wordt er al volop nagedacht om de volgende editie nog grootser en verrassender te maken.

Miss Sint-Niklaas Aurélie Waterschoot kreeg heel wat bewonderende blikken.
Joris Vergauwen Miss Sint-Niklaas Aurélie Waterschoot kreeg heel wat bewonderende blikken.
Treinconducteur Mathias Loir kwam gewoon in zijn werkoutfit duiken.
Joris Vergauwen Treinconducteur Mathias Loir kwam gewoon in zijn werkoutfit duiken.