Meer service voor mensen met beperking in stations

De NMBS verdubbelt het aantal stations waar treinreizigers met beperkte mobiliteit tot 3 uur voor het vertrek persoonlijke assistentie kunnen reserveren.

Vanaf maandag 4 september is dit in onze regio niet alleen mogelijk in het station van Sint-Niklaas maar ook in Lokeren. Tot vorig jaar moesten mensen die assistentie nodig hebben dit 24 uur op voorhand reserveren. Begin vorig jaar werd die reservatietermijn voor een reis tussen 181 grotere stations onderling ingeperkt tot drie uur.

Kortere reserveringstijd

Vanaf 4 september komen daar nog eens 232 stations bij. De voorwaarden voor deze kortere reserveringstijd zijn dat het gaat om een rechtstreekse treinverbinding (dus zonder overstap) en dat de treinrit ten vroegste om 6.30 uur begint en voor 21 uur eindigt. Op die manier kan het stationspersoneel tijdig tussenkomen.


Voor assistentie buiten deze periode blijft de reservatietijd van 24 uur van kracht om de mobiele assistentieteams te kunnen inplannen. Vorig jaar werden meer dan 53.000 aanvragen gedaan voor assistentie. Dat is veertig procent meer dan vijf jaar geleden. (PKM)