Meer dan duizend kinderen nemen deel aan paassportkampen

JVS
Meer dan duizend kinderen en jongeren nemen deze paasvakantie deel aan de vele paassportkampen in Sint-Niklaas. Dat sportaanbod bestaat intussen al 41 jaar. Eén van toplocaties, waar het dezer dagen gonst van de activiteiten, is sporthal de Witte Molen in de Azalealaan.

De paassportkampen zijn al 41 jaar een vaste waarde in het sportaanbod van de stad Sint-Niklaas. “Met 1.134 inschrijvingen is 2019 opnieuw een topjaar”, schetst schepen voor Sport Peter Buysrogge (N-VA). 55 procent van de deelnemers zijn jongens, 45 procent meisjes. De jongste deelneemster is twee jaar en acht maanden, de oudste 15 jaar en zes maanden. In totaal worden een dertigtal verschillende activiteiten aangeboden, waaronder atletiek, tal van balsporten, turnen en muurklimmen, maar ook danskriebels, circuskamp, scherminitiatie en nog veel meer.

De populairste sportkampen zijn ‘Ballen- en spellensupermarkt’ voor kleuters in De Witte Molen, het kamp ponyrijden en omnisport op De Galoppade in Sinaai voor 6- tot 12-jarigen, ‘We beleven pret met het alfabet’ en ‘sporten aan het net’ voor kleuters in De Witte Molen en turnen en trampoline. De paassportkampen vinden plaats op elf locaties: De Witte Molen, De Mispelaer, De Klavers, Ter Beke, Sinbad, Circus Punt, De Galoppade, Schermkring Sint-Niklaas, Gerard Bontinckstadion AC Waasland, Schermgilde De Klauwaerts en Fitness De Kracht.

Voor het aanbod van de sportkampen wordt samengewerkt met lokale sportclubs, die monitoren en materiaal aanleveren. Ook particuliere aanbieders van sportkampen worden ingeschakeld. “En om de aantrekkelijkheid te verhogen, zijn er intussen ook niet-sportieve activiteiten in de programma’s.” Erg in trek en nieuw dit jaar is de ‘spray and play graffiti’-workshop.

JVS

De aanleiding voor de eerste paassportkampen was het ‘internationaal jaar van het kind’, in 1979. Met 667 deelnemertjes was de eerste editie al meteen een schot in de roos. De uitbreiding van de stedelijke sportinfrastructuur naar de deelgemeenten in de loop van de jaren ‘80 leidde tot een verdere groei. Tot in 1992 konden enkel kinderen uit de lagere school inschrijven. Vanaf 1993 gingen de deuren open voor kleuters en vanaf 1994 ook voor plus 12-jarigen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


Video