Langparkeren overal duurder

PARKEREN ZAL 1,2 EURO PER UUR KOSTEN IN CENTRUMPARKING EN 1,4 EURO OP STRAAT

Peter Lammens en Alain De Backer van parkeerbedrijf OPC in de parking onder de Grote Markt.
Foto Vergauwen Peter Lammens en Alain De Backer van parkeerbedrijf OPC in de parking onder de Grote Markt.
Het stadsbestuur van Sint-Niklaas gooit de parkeertarieven volgend voorjaar helemaal om. Langparkeren wordt overal duurder, kortparkeren iets goedkoper. Je wagen achterlaten in een van de centrumparkings zal wel minder kosten dan hem op straat te parkeren.

Het stadsbestuur wil dat bezoekers en langparkeerders hun auto in de toekomst sneller in een van de centrumparkings achterlaten. "De stad kreunt onder het verkeer. Een van de oorzaken is het vele autoverkeer dat rondrijdt en naar een parkeerplaats zoekt. Een van de manieren om dat verkeer sneller naar de centrumparkings te leiden, die nu vaak onderbezet zijn, is de tarieven aan te passen", schetst schepen voor Mobiliteit Carl Hanssens (N-VA).


Vandaag zijn er zes parkeerzones, elk met hun eigen tarieven en toegelaten parkeertijd. Volgend jaar verandert dat en blijven er nog twee parkeertarieven over. Parkeren in de negen centrumparkings (Grote Markt, Heymanplein, Zwijgershoek, Schouwburgplein, Kokkelbeekplein, Stationsplein, Stationsstraat, Noordlaan en Kroonmolenplein) zal 1,2 euro per uur kosten, op straat parkeren 1,4 euro per uur.

Gratis

Belangrijk is dat het eerste kwartier altijd gratis wordt. Dat zal de prijs voor kortparkeren - tot één uur - goedkoper maken dan vandaag. Een voorbeeld: een halfuurtje in de Casinostraat kost nu 0,5 euro, dat wordt volgend jaar 0,35 euro. Vanaf een uur betaal je 1,05 euro (1,4 euro min het gratis kwartiertje), wat iets duurder is dan de 1 euro vandaag. Een voorbeeld voor de centrumparkings: onder de Grote Markt kost een uur parkeren nu 1 euro, dat wordt volgend jaar 0,90 euro (1,2 euro min het gratis kwartiertje). Vanaf twee uur parkeren wordt het 0,10 euro duurder dan vandaag, vanaf vier uur 0,50 euro. "Het is niet de bedoeling om meer inkomsten uit het parkeren te halen, we willen het alleen beter organiseren", klinkt het bij financieschepen Mike Nachtegael (sp.a).


Het is nog wachten op de omwenteling tot volgend voorjaar, als de parkeerautomaten in de hele stad zijn vervangen. Dan wordt het ook mogelijk om via sms of smartphone te betalen, waardoor je ook nooit meer te veel kan betalen voor je parkeertijd.


De parking onder de Grote Markt gaat nog een stapje verder, als het van de nieuwe uitbater Optimal Parking Control (OPC) afhangt. Er staan grote schilderwerken gepland en er komen heel wat extra diensten: van betaalautomaten aan de slagbomen, wifi en een toeristische infokiosk tot drankautomaten, laadpalen, alcoholtesters en zelfs gratis paraplu's. OPC, dat op 1 oktober van start gaat, spreekt zelfs van een systeem van nummerplaatherkenning als betaalalternatief. "Tegen begin volgend jaar zullen de verfraaiingen zichtbaar worden", stelt Peter Lammens van OPC.