Kringbedrijf breidt uit met 8.900 m²

DEN AZALEE EN OCMW KOPEN VERLOEDERDE FABRIEKSSITE OP

Een zichtbaar tevreden OCMW- en Den Azalee-voorzitter Mike Nachtegael (links), in de vroegere fabriekshal van Nobels-Peelman aan de Heistraat.
Joris Vergauwen Een zichtbaar tevreden OCMW- en Den Azalee-voorzitter Mike Nachtegael (links), in de vroegere fabriekshal van Nobels-Peelman aan de Heistraat.
De leegstaande en door vandalisme geteisterde fabriekspanden aan de Heistraat in Sint-Niklaas krijgen een nieuwe bestemming. Het sociale economiebedrijf Den Azalee heeft de 8.900 m² grote site aangekocht. De grootschalige renovatie en sanering zal Den Azalee meer dan 2 miljoen euro kosten, maar daarmee kan het kringloopbedrijf ook exponentieel groeien en voor een pak extra tewerkstelling zorgen.

De bewoners van de Heistraat in de omgeving van de fietswegel Sint-Niklaas-Hulst zullen opgelucht zijn, nu er eindelijk een oplossing in zicht is voor de leegstaande fabrieksgebouwen vlakbij hun huizen. Al een tijdje zijn die het geliefde doelwit van vandalen, die er regelmatig brand stichten en vernielingen aanrichten. Begin mei kwam daar ook nog een 38-jarige Pool om het leven, toen hij met een 54-jarig familielid een koperdiefstal wilde plegen in een elektriciteitscabine, maar werd geëlektrocuteerd.

Den Azalee verwerkt jaarlijks 2.000 ton herbruikbare goederen, waarvoor het de extra industriële opslagruimte vlak ernaast zal kunnen benutten.
Joris Vergauwen Den Azalee verwerkt jaarlijks 2.000 ton herbruikbare goederen, waarvoor het de extra industriële opslagruimte vlak ernaast zal kunnen benutten.

Zacht prijsje

De fabrieksgebouwen maakten tot 34 jaar geleden deel uit van het vermaarde bedrijf Nobels-Peelman. Nadien werd een loods nog gebruikt door een bedrijf dat handelde in lompen, maar twee jaar geleden failliet ging.


Sindsdien staan de gebouwen op het 8.900 m² grote verloederde industrieterrein leeg. Het OCMW en maatwerkbedrijf vzw Den Azalee kregen de site aangeboden voor een zacht prijsje van de curator. Aangezien Den Azalee met de kringwinkel en magazijnen en ook het OCMW met het Opleidings- en Oriëntatiecentrum (OOC) vlak daarnaast is gevestigd én beiden met plaatsgebrek kampen, is dit een buitenkans. "We wilden deze mogelijkheid niet laten schieten. Het OCMW neemt tweederde van de financiering voor zijn rekening, Den Azalee een derde. Het OOC, dat pas in april 2015 de deuren opende, heeft nu al nood aan extra opleidingsateliers door de toevloed aan mensen die moeten worden geactiveerd. Die groei is enorm, maar niet alleen in onze stad.

Meerwaarde

Ook Den Azalee kan extra ruimte gebruiken voor de opslag van herbruikbare goederen, die met 2.000 ton per jaar binnenstromen. Een deel van de renovatie van de oude fabrieksgebouwen kunnen we met eigen arbeiders doen, in het kader van tewerkstellingstrajecten. Maar voor de hele buurt én meteen ook de stad betekent dit een meerwaarde. Een vervuilde site wordt hiermee weer proper gemaakt en ontwikkeld, een stadskanker verdwijnt. En 34 jaar na het faillissement van Nobels-Peelman vormt deze industriële loods opnieuw een opstap naar werk voor vele mensen", schetsen OCMW- en Den Azalee-voorzitter Mike Nachtegael (sp.a), Den Azalee-directeur Peter Maris en OCMW-secretaris Tjeu Van Diesen.

2 miljoen euro

De renovatie van de fabrieksgebouwen tot functionele ruimtes voor het OOC en Den Azalee zal minstens 2 miljoen euro kosten. "Het verwijderen van de dakbedekking in asbest moet door een gespecialiseerde firma gebeuren, net als de verdere sanering van het terrein. De kostprijs van die sanering zit echter al inbegrepen in de aankoopprijs. Wat zal overblijven, is de unieke structuur van een prachtige, industriële loods, die we opnieuw aankleden. Tegen 2019 moet alles klaar zijn."


Het sociale economiebedrijf vzw Den Azalee, waar nu 350 mensen werken, wordt hiermee één van de grotere Vlaamse spelers in die sector. "We investeren om voor nog meer werkgelegenheid en opleidingen te zorgen, voor wie geen werk vindt in het normale economische circuit, om onze diensten zo goed mogelijk af te stemmen op de competenties die de reguliere economie eist. Naast de zorg om het milieu is dat onze belangrijkste doelstelling", klinkt het bij Den Azalee.