Kloostertuin open voor buurt

PLANNEN PATERSSITE KRIJGEN VORM GAT IN MUUR NAAR BUURTTUIN

Zo zal de tuin er binnen enkele jaren uitzien, wanneer de kerk is omgevormd tot cultuurhuis en er op de site een nieuw woonproject is.
Joris Vergauwen Zo zal de tuin er binnen enkele jaren uitzien, wanneer de kerk is omgevormd tot cultuurhuis en er op de site een nieuw woonproject is.
De toekomst van de Paterssite krijgt vorm, met de Paterskerk als cultuur- en gemeenschapshuis, een nieuw woonproject in de plaats van het klooster en de grote kloostertuin als groene plek voor de buurt. Die buurttuin wordt zondag al feestelijk opengesteld. Er zal nog een gat geslagen worden in de kloostermuur om de tuin beter te bereiken.

Vorig jaar kocht de stad de hele Paterssite - goed voor 6.230 vierkante meter - voor een bedrag van 1,2 miljoen euro. Dat gebeurde nadat de laatste paters hun klooster langs de Truweelstraat en Leopold II-laan in september verlieten. Op de site vind je de kerk, het klooster, de kloostertuin van 1.150 vierkante meter, Zaal Familia, het vroegere bibfiliaal en een parking. De buurtbewoners kregen dit voorjaar de mogelijkheid om mee te denken over de toekomstige invulling. Komende zondag wordt het hele masterplan aan hen voorgesteld, waarbij ze ook nog een laatste kans krijgen om suggesties en ideeën aan te reiken. "We zijn aan het landen. De kerk wordt een cultuur- en gemeenschapshuis, de Zaal Familia en het klooster worden afgebroken om plaats te maken voor een 40-tal woningen en de kloostertuin stellen we open voor de buurt. Er kunnen evenwel nog ideeën zijn van buurtbewoners die waardevol zijn om nog mee te nemen", zegt schepen voor Ruimtelijke Ordening Christel Geerts (sp.a).


De kloostertuin wordt zondag ook al feestelijk geopend als buurttuin. "Met de zomer voor de deur vinden we het een ideaal moment om die tuin al open te stellen voor de buurt. Dit is sowieso al een stadsdeel met niet veel groene plekjes. Waarom zouden we nog wachten? We doen dan ook een oproep: doe iets met de tuin, gebruik hem", aldus Geerts en schepen Wout De Meester (Groen).


In de beschermde kloostermuur is één plek beschikbaar om een opening te maken zodat de tuin nog meer zichtbaar en vooral nog beter toegankelijk wordt. Dat zal allicht in augustus gebeuren, nadat de nodige vergunningen zijn uitgereikt.

Het standbeeld van Jezus zal wijken voor een toegang tot de buurttuin, maar het beeld krijgt nadien wel een plek op de site.
Joris Vergauwen Het standbeeld van Jezus zal wijken voor een toegang tot de buurttuin, maar het beeld krijgt nadien wel een plek op de site.

Het beeld van Jezus

Het beeld van Jezus aan de muur moet daarvoor verhuizen, maar krijgt wel nog een plaats op de site. "We willen er een avontuurlijke tuin van maken, zeker geen egaal grasveld of een speeltuin. Het is belangrijk dat kinderen zich hier kunnen uitleven en dat volwassenen er een gezellig, groene ontmoetingsruimte vinden. Er is bovendien geen enkele buurt in Sint-Niklaas waar meer dan 20 procent van de inwoners kinderen zijn tussen 0 en 12 jaar", klinkt het bij het stadsbestuur.


Zondag 21 juni stellen de architecten om 10.30 uur het masterplan voor in de Paterskerk. Om 11.30 uur volgt de opening van de buurttuin.