Kinderen dag baas van shoppingcenter

Scholieren de vierklaver ruilen schoolbanken in voor de werkvloer

Matthieu en Mimount als bewakingsagenten, mét hemd, das en walkie talkies, samen met de échte bewakingsagent Nassim.
Joris Vergauwen Matthieu en Mimount als bewakingsagenten, mét hemd, das en walkie talkies, samen met de échte bewakingsagent Nassim.
Mét walkie talkies mee op stap met de bewakingsagenten, pizza's bakken in de pizzeria, de etalages van kledingwinkels verfraaien tot de centrale infobalie bemannen: voor 43 kinderen van het derde leerjaar van basisschool De Vierklaver uit Temse was het gisteren een bijzondere dag. Zij mochten eens proeven van hoe het er écht aan toe gaat in een groot winkelcentrum, ook áchter de schermen.

Vorige maand lanceerde het Waasland Shopping Center de wedstrijd 'Kids take over'. Daarmee wilde het shopping center een groep kinderen de kans geven een hele dag lang mee te draaien in het winkelcentrum. Heel wat klassen uit basisscholen in de regio namen deel, maar het waren twee klassen van het derde leerjaar van basisschool De Vierklaver uit Temse die met hun originele kandidatuur het management van het Waasland Shopping Center het meest konden overtuigen.

Emely en Iyona aan de slag in een kinderkledingwinkel.
Joris Vergauwen Emely en Iyona aan de slag in een kinderkledingwinkel.

Groot avontuur

En gisteren brak dan de dag aan waarop zij even het shoppingcenter mochten overnemen. Ze werden 's morgens opgehaald met de bus aan de school, waarna ze verwelkomd werden in de Japanse tuin van het shoppingcenter. Daarna wachtten twee ochtendshifts en één middagshift, zodat iedereen kon proeven van drie verschillende jobs in het winkelcentrum. Eens meedraaien in een kledingwinkel of restaurant, maar ook bij de bewaking, de technische dienst, de klusjesman tot zelfs bij de kapper: voor de kinderen was het één groot avontuur. En zelfs de boodschappen vanuit de centrale infobalie aan de klanten van het winkelcentrum werden gisteren door een kinderstem uitgesproken.

Melisa en Jesse in het ijssalon.
Joris Vergauwen Melisa en Jesse in het ijssalon.

Walkie talkies

Een hele belevenis dus, zeker voor Matthieu en Mimount 's middags, toen ze een uurtje bewakingsagent mochten zijn, mét bijpassend wit hemd, das en natuurlijk de walkie talkies. Want iederéén wilde wel met de security op stap. "Spannend!", zeiden ze met grote ogen. Tot een échte interventie zoals het inrekenen van een winkeldief kwam het niet. "Daarvoor hebben we op dit moment nog ander bewakingspersoneel rondlopen", knipoogde Nassim, de bewakingsagent die de kinderen gisteren de kneepjes van zijn vak leerde kennen.


Zina en Redouane trokken dan weer mee op pad met de technische ploeg, want in zo'n groot winkelcentrum is er altijd wel ergens iets dat kan hersteld worden. Met de tong uit de mond mochten Melisa en Jesse ijs scheppen in het ijskraam aan het centraal plein, waar iets verderop Sayf en Achmed hun uiterste best deden met het kneden van pizzadeeg.


Voor Kirsten en Selim wachtten er heel wat enveloppen om te vullen met cadeaucheques aan de infobalie. En Rana en Miguel, die lieten zich hun shift ook welgevallen in de kapperszaak, waar ze alle tijd kregen om elkaars haardos eens goed onder handen te nemen. "Een superbelevenis voor de kinderen was dit", zei juf Annick De Geest. "We zijn heel vaak bezig in de klas over later, over welk beroep ze zouden willen uitoefenen, maar op deze manier beleven ze het al eens zelf, in het écht."

Zina en Redouane als medewerkers van de technische ploeg.
Joris Vergauwen Zina en Redouane als medewerkers van de technische ploeg.
Sayf en Achmed als bijna volleerde pizzabakkers.
Joris Vergauwen Sayf en Achmed als bijna volleerde pizzabakkers.