Jongeren experimenteren met Sonar Soundlab

Jongeren van Den Eglantier tonen een groep mensen hoe geluid de beleving van een winkelstraat kan veranderen.
Foto Joris Vergauwen Jongeren van Den Eglantier tonen een groep mensen hoe geluid de beleving van een winkelstraat kan veranderen.
In jeugdhuis Den Eglantier is een groep jongeren aan de slag gegaan met geluid in het 'Sonar Soundlab'. Den Eglantier kreeg daarvoor een projectsubsidie en is het eerste jeugdhuis in ons land dat specifiek met geluidsworkshops start.

De jongeren krijgen hierbij de hulp van de Gentse vzw Aifoon, dat al tien jaar op een artistieke manier met jongeren rond geluid bezig is. "We zijn allemaal zodanig visueel ingesteld dat het voor jongeren een hele uitdaging is om geluid te interpreteren en te ontdekken. Dit geluidslabo kan voor velen interessant zijn, zoals bijvoorbeeld voor dj's. Zo kunnen ze hun kennis van het vak vergroten. Ook voor videomakers kan het Sonar Soundlab nuttig zijn, om te leren werken met soundscapes.


De bedoeling is dat jongeren zelf het labo met de apparatuur onder de knie krijgen en het ook zelf gaan vormgeven", aldus Wies Callens van Aifoon.

Experimenten

Roel Thierens van Den Eglantier heeft er met zijn groep al een paar leuke experimenten op zitten. Zo maakten ze een eigen geluid voor de Stationsstraat. "Weinig mensen staan stil bij het geluid van een winkelstraat. Met ons eigen geluid hebben we geprobeerd om mensen een ander gevoel te geven terwijl ze door de straat wandelen." Tegen 2015 wil Den Eglantier een internationale samenwerking uit de grond stampen met buitenlandse jeugdorganisaties die ook met geluid bezig zijn. (JVS)