Ingrepen moeten schoolomgevingen veiliger maken

IS SCHOLENSTAD SINT-NIKLAAS KLAAR VOOR KOMST VAN MEER DAN 20.000 LEERLINGEN?

Aan sporthal De Klavers en basisschool Gavertje Vier in de Gavermolenstraat in Belsele moeten enkele ingrepen een veiligere en minder chaotische schoolomgeving creëren.
Foto Joris Vergauwen Aan sporthal De Klavers en basisschool Gavertje Vier in de Gavermolenstraat in Belsele moeten enkele ingrepen een veiligere en minder chaotische schoolomgeving creëren.
Meer dan 20.000 leerlingen worden vanaf donderdag weer verwacht in scholenstad Sint-Niklaas. Vooral vele lagere schoolkinderen worden door mama of papa zo dicht mogelijk tot bij de schoolpoort gebracht, wat op heel wat plaatsen telkens weer voor chaotische toestanden zorgt. In zes schoolomgevingen zijn de voorbije weken ingrepen gebeurd.

Vanaf donderdag 1 september is het weer gedaan met de rustige ochtend- en avondspits in en rond de stad. In Sint-Niklaas gaan dan opnieuw meer dan 20.000 leerlingen op weg naar school, waarvan zo'n 9.500 kinderen naar kleuter- en lagere scholen. En dat gebeurt nog heel vaak met de auto. "Het verschilt van school tot school en het is ook afhankelijk van het seizoen, maar we zien algemeen dat een meerderheid van de kinderen met de auto wordt gebracht. Dat loopt in sommige scholen op tot 60 procent van de kinderen, vooral in de lagere scholen. En in de buurt van heel wat scholen levert dat chaos op. Op sommige plaatsen kunnen we ingrijpen, maar bijvoorbeeld in de stad ontbreekt vaak de ruimte om orde in die chaos te brengen", aldus schepen voor Mobiliteit Carl Hanssens en schepen voor stedelijk basisonderwijs Marijke Henne (allebei N-VA).

Fietswegels

In zes schoolomgevingen in Sint-Niklaas en de deelgemeenten zijn er de voorbije zomerweken niettemin een hele reeks ingrepen gebeurd, in overleg met de politie, de mobiliteitsdienst, de scholen en de ouderraden. In Belsele werd ook de dorpsraad er bij betrokken. Aan basisschool Gavertje Vier in de Gavermolenstraat is daar de oversteekplaats op een andere plaats gelegd, is er éénrichtingverkeer in de kiss-and-ride zone op de parking van sporthal De Klavers ingevoerd en zijn er parkeervakken op straat geschilderd. Daarnaast promoot de school ook actief het gebruik van fietswegels langs de achterkant van de school. "Het was hier altijd heel chaotisch aan de schoolpoort. Hiermee kan de situatie sterk verbeteren, al zal het wel even tijd nodig hebben vooraleer iedereen aan de nieuwe situatie gewend is", klinkt het er. "De situatie zal ook gelden op zaterdagen, als de sporthal veel verkeer aantrekt", aldus sportschepen Peter Buysrogge (N-VA).

Snelheidssluis

Aan de Bellestraat en Eekhoornstraat, bij SBSO Baken en MPI Kompas, zijn er ook opvallende ingrepen gebeurd. De Eekhoornstraat kreeg een nieuwe oversteekplaats met wegversmalling, om de snelheid van het autoverkeer te verminderen en fietsers beter te beschermen. Ook zijn er nu verharde parkeerstroken aangelegd. Op het kruispunt van de Bellestraat met de Eekhoornstraat zijn dan weer verkeerslichten geplaatst, om de leerlingen veilig te laten oversteken naar de nabije bushalte. Die verkeerslichten zijn sinds gisteren in werking.


In de Lodewijk De Meesterstraat is er aan de twee schooltoegangen van Sint-Carolus een 'snelheidssluis' aangelegd. "Een wegversmalling die kruisend verkeer onmogelijk maakt, zodat het verkeer moet vertragen. Het maakt leerlingen ook meer zichtbaar als ze willen oversteken tussen de geparkeerde auto's", aldus Hanssens. De lagere school kreeg er ook een afgebakende kiss-and-ride zone.


In de Watermolendreef, aan de basisschool van OLV Presentatie, verdwenen de rijbaankussens bij de asfalteringswerken. Ook daar is gekozen voor een nieuwe snelheidssluis, wat efficiënter en minder lawaaierig is. Aan de basisschool in de Leebrugstraat in Sinaai was de signalisatiedienst van de stad gisteren nog aan de slag om de nodige verbeteringen aan te brengen. Tot slot krijgt ook de Collegestraat in Sint-Niklaas voortaan het statuut van 'schoolstraat', zoals onder meer ook in het stukje Kroonmolenstraat aan de Broederschool. Tussen 7.30 en 8.30 uur én tussen 15.30 en 16.30 uur wordt er geen gemotoriseerd verkeer meer toegelaten.