Geen leegstand meer in Nieuwstraat

LAATSTE BESCHIKBARE WINKELPANDEN INGEVULD MET EIGENZINNIG AANBOD

Een groep gelukkige handelaars uit de Nieuwstraat, waar de leegstand helemaal is verdwenen.
Joris Vergauwen Een groep gelukkige handelaars uit de Nieuwstraat, waar de leegstand helemaal is verdwenen.
Een hoera-stemming in de Sint-Niklase Nieuwstraat, want voor het eerst sinds lange tijd zijn alle winkelpanden er ingevuld. Een creatieve aanpak, veel samenhorigheid en de gevarieerde mix van eigenzinnige en geëngageerde handelaars en horeca-uitbaters blijken er de succesfactoren.

"Kijk, zo voeren wij hier samen ons eigen afvalbeleid, met ons privé-containerpark." Steven Claes van 'Brainfreeze Coffee & Comics', Dirk Braem van het Jetair-reisbureau en Jeroen Muyshondt van Ootre Sjoose tonen een afgesloten, gehuurde ruimte in de Nieuwstraat waar de afvalcontainers van de handelaars staan. Een oplossing die ze samen bedachten, nadat ze te horen kregen dat de gele vuilniszakken niet meer welkom waren in de smalle straat tussen de Grote Markt en de Castrodreef.

Kaasmeester Jan Vereecken in zijn nieuwe kaasspeciaalzaak 'L'Assiette de Babette'.
Joris Vergauwen Kaasmeester Jan Vereecken in zijn nieuwe kaasspeciaalzaak 'L'Assiette de Babette'.

Aparte sfeer

"Het is maar een voorbeeld van hoe we hier samenwerken, via onze handelaarsvereniging 'Eendracht Nieuwstraat'. Onze braderij tijdens de Vredefeesten, de 'Salsastraat' bij de Terrasjesdagen of onze 'Elfenstraat' tijdens het weekend van de kerstmarkt: dat zijn de evenementen waarmee we proberen hier telkens een aparte sfeer te brengen, een straatgevoel te kweken dat je alleen in de Nieuwstraat vindt. En dat lukt zo goed dat er vandaag géén leegstand meer is in onze Nieuwstraat."

Hoogtes en laagtes

Midden augustus nam kaasmeester Jan Vereecken (50) met 'L'Assiette de Babette' er zijn intrek. Daarmee heeft Sint-Niklaas opnieuw een kaasspeciaalzaak. Gisteren ging 'Yogaloo' er open, het yogacenter van Lotte Ghyssaert (30). Binnenkort komt daar nog 'Pita Central' bij en tot slot volgt ook 'Nap me Up', een nagelstudio die het laatste vrije winkelpand inneemt. Handelaar Dirk Braem, die nu precies dertig jaar met zijn reisbureau in de straat zit, ziet het graag gebeuren. "Ik heb hier hoogtes en laagtes meegemaakt, met behoorlijk grote leegstand nog niet zo lang geleden. De goeie samenwerking tussen de handelaars is een belangrijke factor voor het huidige succes, maar ook het feit dat de meeste handelaars ook eigenaar zijn van hun pand. En hier zijn geen ketens gevestigd, waarmee we een uniek aanbod als grote troef hebben. Kortom, je moet niet gek zijn om hier iets te beginnen, al helpt het wel." (lacht)


Schepen voor Middenstand Carl Hanssens (N-VA) noemt de Nieuwstraat zelf één van zijn favoriete straten van de stad. "Het is een straat 'met een hoek af', met een eigenzinnig aanbod, iets wat de handelaars zelf hebben waargemaakt. Er zitten veel nichezaken, maar die vullen elkaar erg goed aan. Als stad hebben we met onze premies een aantal zaken een duw in de rug kunnen geven.Maar het is vooral de solidariteit tussen de handelaars die uniek is. Het is één van de weinige straten waar nog een hecht 'winkelierweefsel' is."