Expo 'Europa herbezocht' opent in Mercatormuseum

Gastcurator Stanislas De Peuter en cultuurschepen Annemie Charlier buigen zich over een kaart, terwijl conservator Ward Bohé goedkeurend toekijkt.
Foto Joris Vergauwen Gastcurator Stanislas De Peuter en cultuurschepen Annemie Charlier buigen zich over een kaart, terwijl conservator Ward Bohé goedkeurend toekijkt.
In het Mercatormuseum in Sint-Niklaas is de bijzondere expo 'Europa herbezocht' geopend.

Die brengt de Vlaams-Hollandse atlascartografie tussen 1500 en 1700 'in kaart'. De werken komen uit de privé-verzameling van de bevlogen en gepassioneerde verzamelaar Stanislas De Peuter uit Tervuren. Voor het Mercatormuseum is dit een grootse expo, die deel uitmaakt van een drieluik naar aanleiding van de 60ste verjaardag van het Verdrag van Rome. In het Sint-Niklase museum is deel II 'Europa herbezocht' te ontdekken. Deel III, 'De Nederlanden overzee', is in voorbereiding voor de periode september tot december 2018, eveneens in het Mercatormuseum.


"De expo neemt de bezoeker mee op reis door het Europa van 1500 tot 1700 met 104 sublieme kaarten gemaakt door verschillende meesters uit de lage landen.

Walvissafari

De kaarten doen je zelfs wegdromen van een citytrip naar Stockholm, een all-in naar een warm Spaans strand, een walvissafari nabij Jan Mayen of een dichtbij-vakantie naar het landelijke Île-de-France", schetst museumconservator Ward Bohé. Bij de expo hoort een mooie catalogus, met als bonus een map met 41 losbladige hoge resolutie-reproducties van kaarten uit de expo.


Nog tot 17 december loopt deze expo in het Mercatormuseum. Op zondag 22 oktober om 14.30 uur is er een rondleiding met gastcurator Stanislas De Peuter. Reserveren kan via 03/778.34.50 of via reservatiemusea@sint-niklaas.be. (JVS)