Elisabethwijk plant bloemen

Bloemen planten in regen en wind: in de Elisabethwijk hebben ze iets over voor hun buurt.
Foto Vergauwen Bloemen planten in regen en wind: in de Elisabethwijk hebben ze iets over voor hun buurt.
Bij stormachtige wind en in de gietende regen bloemen planten op het buurtplein: daarvoor moet je je buurt al behoorlijk graag zien. En goede buren zijn ze tegenwoordig zeker en vast op het Elisabethplein in Sint-Niklaas, zo blijkt.

Nog niet zo heel lang geleden was de buurt rond het Koningin Elisabethplein en het Prins Leopoldplein niet de meest gezellige omgeving. Een mix van bewoners met verschillende culturele achtergrond resulteerde wel eens in kleine samenlevingsproblemen en verzuring. Maar die situatie is behoorlijk veranderd. En dat is vooral te danken aan de grote inspanningen van het buurtwerk in de Elisabethwijk. Sinds een tiental jaar zetten veel bewoners initiatieven op poten om elkaar beter te leren kennen, gesteund ook door het stadsbestuur. En ze werden daarvoor beloond ook, onder meer met een prijs van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding.


Er zijn onder meer buurtbrunches- en feesten, nieuwjaarsrecepties, wandelingen, tot zelfs een openluchtcinema in de zomer. Ook schrijver Tom Lanoye, de bekendste oud-bewoner van de Elisabethwijk, werd een paar jaar geleden door de buurt in de kijker gezet. En hij was ontroerd.


"Dat heeft ons vertrouwen gegeven. We hebben er met de hele buurt enthousiast op verder gebouwd", klinkt het bij de buurtbewoners. Zij staan drijfnat met hun handen in de grond van het Leopoldplein, om de buurt wat extra kleur te geven met bloemen en planten. "De jongste jaren ging de opbrengst van ons nieuwjaarsfeest naar een goed doel, nu investeren we ze in onze wijk. En dat zorgt toch voor fierheid."

Fierheid

En de Elisabethwijk zette nog een stap vooruit met een nieuwe website, waarop alle bewoners de geschiedenis én de laatste nieuwtjes uit hun buurt kunnen terugvinden. "Via het internet kunnen we elkaar nog meer bereiken. Nieuwkomers vinden er de oorsprong van de straatnamen terug, maar ook tips over afvalophaling of de wijkagent", zegt kersvers voorzitter Gerrit Heirbaut. (JVS)