Elisabethwijk pilootproject voor wijkrenovatie

Projectleider Marieke De Wever en schepenen Wout De Meester en Marijke Henne op het Leopoldplein in de Elisabethwijk, waar een pilootproject rond wijkrenovatie van start gaat.
Foto Joris Vergauwen Projectleider Marieke De Wever en schepenen Wout De Meester en Marijke Henne op het Leopoldplein in de Elisabethwijk, waar een pilootproject rond wijkrenovatie van start gaat.

In de Elisabethwijk in Sint-Niklaas gaat een wijkrenovatieproject van start met Europese subsidies. Het is een pilootproject dat moet uitwijzen of de klimaatdoelstellingen sneller en efficiënter worden gehaald door projecten op wijkniveau aan te pakken. "Veel mensen willen wel maatregelen nemen om energie te besparen, maar vaak is de stap om het echt te doen te groot. Via zo'n wijkrenovatieproject kan er een groepsgevoel ontstaan, wat velen een duwtje in de rug kan geven om tot actie over te gaan", aldus schepen voor Duurzaamheid Wout De Meester (Groen) en schepen voor Huisvesting Marijke Henne (N-VA). De stad krijgt een Europese subsidie van 333.000 euro op een totale projectkost van 555.000 euro, verspreid over vier jaar. "Bedoeling is om minstens 500 gezinnen, 1 op de 3 in dit stadsdeel, te bereiken die hun energieverbruik willen monitoren. In minstens 250 panden zullen we een energiescan uitvoeren, minstens 240 panden krijgen een doorgedreven energie-audit met persoonlijk advies en intensieve opvolging in hun renovatiedossier. Daarnaast zoeken we ook tien eigenaars die een volledige renovatie willen uitvoeren naar een bijna-energieneutraal niveau. Met de Europese steun kunnen we de specialisten vergoeden die deze energiescans en -audits uitvoeren en de renovatiedossiers opvolgen. De renovatiekosten worden niet vergoed, maar er zijn wel heel wat premies verkrijgbaar."


"We zullen hier sowieso veel uit leren. Daarmee kunnen we op alle niveau's, van lokaal tot Europees, een methode ontwikkelen om dit over te brengen naar andere buurten." Geïnteresseerden kunnen voor meer info terecht bij projectleider Marieke De Wever op 03/778.32.04. (JVS)