Eerste Wase klimaattop op komst

Na een lange inspraakronde en het uitschrijven van klimaatplannen is het voor de Wase gemeenten tijd voor actie. Na de zomer volgt een eerste Wase klimaattop. "Het is gedaan met overwegen, bekijken en bestuderen. Vanaf nu is het menens. Het klimaat wacht ook niet."

Met 'Waasland Klimaatland', in de schoot van Interwaas, is het Waasland een voortrekker in de lokale aanpak van de wereldwijde klimaatproblematiek. Sint-Niklaas en Kruibeke trekken al een paar jaar de kar, maar de voorbije maanden is het ambitieuze, gezamenlijke Wase klimaatplan ook in Beveren, Moerbeke, Lokeren, Sint-Gillis-Waas, Stekene, Temse en Waasmunster goedgekeurd. Dat klimaatplan is intussen bij Europa ingediend, waarmee deze regio deel uitmaakt van een netwerk van steden en gemeenten met samen meer dan 211 miljoen inwoners die werk maken om tegen 2020 20 procent minder CO² uit te stoten.

Versnelling hoger

Plannen maken en beloftes doen, dat zal het klimaat echter niet redden. "En daarom schakelen we nu een versnelling hoger. De allereerste Wase klimaattop wordt een belangrijk moment voor de zeven gemeenten. Het is tijd om tot actie over te gaan. Want intussen is het al vijf na twaalf", stellen Interwaas-voorzitter Lieven Dehandschutter (N-VA) en de Kruibeekse schepen voor Energiebeleid Kris Smet (Open Vld).

Kasteel van Wissekerke

Die eerste Wase klimaattop vindt plaats op 14 oktober in kasteel Wissekerke in Bazel, waar burgemeesters, schepenen, ambtenaren en bedrijfsleiders samen aan tafel gaan zitten, met ook ministers voor Natuur Joke Schauvliege (CD&V) en voor Energie Bart Tommelein (Open Vld) erbij. Alles samen zullen er zo'n 120 beleidsmakers en vertegenwoordigers van de grootste bedrijven van de partij zijn. "We willen het Wase klimaatplan vertalen in gemeentelijke actieplannen, met heel concrete ingrepen en doelstellingen. Op het einde van de klimaattop krijgt iedereen huiswerk mee. Wat gaat elke gemeente of bedrijf doen? Bij de volgende klimaattop, een jaar later, moeten er resultaten op tafel liggen."


Intussen krijgt het voorbeeld van 'Waasland Klimaatland' navolging. "Ook in het Meetjesland willen regio's een samenwerking op poten zetten, zoals hier tussen Interwaas en de provincie. Het Waasland vervult echt een voortrekkersrol", aldus gedeputeerde Peter Hertog (Sp.a). (JVS)