Drie gewonden na paniek om irriterende geur in asielcentrum

In het asielcentrum ontstond paniek nadat er bijtende dampen waren vrijgekomen in het restaurant.
Kristof Pieters In het asielcentrum ontstond paniek nadat er bijtende dampen waren vrijgekomen in het restaurant.
De hulpdiensten zijn zondagavond opgeroepen voor een irriterende geur in het restaurant van het asielcentrum Westakkers in Sint-Niklaas. De oorzaak bleken dampen te zijn van een industriële afwasmachine. Bij de paniek die uitbrak, vielen drie gewonden.

Er werd zondagavond rond 18.30 uur een eerste keer alarm geslagen nadat verschillende mensen hadden geklaagd over een doordringende geur die ook prikkelde aan de ogen. De brandweer kwam meteen ter plaatse en voerde metingen uit maar er werd niks gevonden dat de bijtende geur kon verklaren. Ook waren er geen verhoogde gasconcentraties. In het restaurant waren op dat moment een honderdtal aanwezigen. Die moesten wel het gebouw verlaten maar een evacuatie van het centrum zelf bleek niet nodig.

Rond 20.15 uur werd de irriterende geur opnieuw vastgesteld en ditmaal nog in een hogere concentratie. Bij de paniek die ontstond om buiten te geraken, sneuvelde een raam. Drie personen uit het asielcentrum liepen snijwonden op. Ze werden afgevoerd naar het ziekenhuis. De hulpdiensten vonden ditmaal wel de oorzaak. Het bleek om een industriële afwasmachine te gaan. Door een defect waren er irriterende dampen vrijgekomen. De machine zal nu niet meer gebruikt worden tot een technicus alles heeft nagekeken.

In het Rode Kruis-opvangcentrum Westakkers in Sint-Niklaas kwamen de eerste vluchtelingen in september 2015 toe, vooral uit Syrië en Irak. De capaciteit van het opvangcentrum werd het voorbije jaar al afgebouwd maar er worden nog een aantal plaatsen als buffer beschikbaar gehouden.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Roland Magnums

    Misschien is het nuttig de aanwezigen enige bezigheidstherapie aan te bieden in de vorm van handmatig afwassen. De dagen zouden dan niet zo lang zijn, en mits begeleiding van een nederlandstalige verantwoordelijke kan het de integratie vergemakkelijken. Samen de vaat doen is vaak aanleiding tot een gesprek. Ook beter voor het milieu.