Daniël Ost krijgt hoogste eer van Japan

NIEUWE BOEK TOONT RIJKGEVULDE CARRIÈRE BLOEMSIERKUNSTENAAR

Daniël Ost bij een van zijn creaties.
Joris Vergauwen Daniël Ost bij een van zijn creaties.
Bloemsierkunstenaar Daniël Ost (60) heeft een boek uit met een uniek overzicht van zijn rijkgevulde carrière. Bij de voorstelling maakte de Japanse ambassadeur bekend dat Ost als eerste Belg ooit wordt opgenomen in de 'Orde van de Rijzende Zon', de belangrijkste onderscheiding in Japan.

Waar schilders of beeldhouwers hun publiek eeuwenlang kunnen laten genieten van hun kunst, ligt dat voor een bloemsierkunstenaar anders. Zijn kunst is door het vergankelijke materiaal ten dode opgeschreven zodra hij aan een werk begint. Aan de hand van zijn boek moeten de creaties van Ost toch bewaard blijven.

Het boek 'Meesterschap'.
Joris Vergauwen Het boek 'Meesterschap'.

Anekdotes

Er werd drie jaar gewerkt aan 'Meesterschap'. Uit bijna 10.000 dia's zijn 450 beelden geselecteerd, die begeleid worden door teksten en anekdotes. "Een mooi overzicht van mijn carrière is het. En allicht mijn laatste boek ook. Nu alleen nog mijn mémoires", knipoogt Ost. "Dit is evenwel geen afscheid. Ik blijf actief, samen met mijn dochter Nele, die op haar eigen manier haar weg tekent."


Voor Daniël Ost is het boek in zekere zin ook confronterend. "Net als mijn kunst heb ook ík niet het eeuwige leven. Ik voel de fysieke weerslag van meer dan dertig jaar hard werken. Een grote tentoonstelling is telkens vechten tegen de klok, om vergankelijk materiaal op dat ene moment even als een uniek kunstwerk te tonen. Ik ben de laatste tijd ook meer bezig met het ontwerpen van tuinen, een waar medicijn tegen al die vergankelijkheid."


Zijn boek belicht een tachtigtal van zijn meest prestigieuze projecten van over de hele wereld. Dat Japan daarbij een prominente plaats inneemt, is duidelijk. "Ik ben er precies 171 keer naartoe gevlogen, dat heb ik onlangs berekend. Het land heeft me gevormd, geïnspireerd en uitgedaagd. Het is mijn tweede vaderland geworden", vertelt hij.

Een opdracht voor het Franse Champagnemerk Laurent- Perrier: een bloemenfontein in de Tuilerieën in Parijs.
Joris Vergauwen Een opdracht voor het Franse Champagnemerk Laurent- Perrier: een bloemenfontein in de Tuilerieën in Parijs.

Dankbaar

En Japan is Ost ook dankbaar. Gisteravond kondigde de Japanse ambassadeur Masafumi Ishii aan dat Daniël Ost als eerste Belg ooit wordt opgenomen in de 'Orde van de Rijzende Zon', de meest prestigieuze onderscheiding in Japan, die maar heel uitzonderlijk wordt toegekend. Dat gebeurde in Huis De Uil in Temse, de vroegere woning van beeldhouwer Karel Aubroeck, die voor de gelegenheid werd ingericht met een aantal bloemencreaties waaraan een team van Japanners en Russen meehielp. Daar werd gisteravond voor een select publiek ook de gelimiteerde versie van het boek voorgesteld, 'Daniel Ost: The Master', dat wereldwijd op maar 200 exemplaren is gedrukt en 2.500 euro per stuk kost. Het boek 'Meesterschap' is vanaf vandaag te koop in de winkels van Daniël Ost en in de boekhandel en kost 69 euro. Zaterdag en zondag signeert Ost van 13.30 tot 15 uur in zijn winkel op het OLV-plein.