Containerpark breidt fors uit

HUISVUILINTERCOMMUNALE MIWA INVESTEERT IN SINT-NIKLAAS EN NIEUWKERKEN

MIWA-voorzitter Christel Geerts en directeur Sven Peeters, met op de achtergrond het Sint-Niklase containerpark aan Vlyminckshoek.
Foto Joris Vergauwen MIWA-voorzitter Christel Geerts en directeur Sven Peeters, met op de achtergrond het Sint-Niklase containerpark aan Vlyminckshoek.
De bouw van een nieuw containerpark in Nieuwkerken en de forse uitbreiding van het containerpark in Sint-Niklaas komt een stap dichterbij. De gemeenteraad gaf groen licht voor het project. Intussen ziet huisvuilintercommunale MIWA het aantal bezoekers in haar vijf Wase containerparken alsmaar verder stijgen, met vooral in Sint-Niklaas lange wachttijden tot gevolg.

De Sint-Niklase gemeenteraad heeft aan huisvuilintercommunale Midden-Waasland (MIWA) een opstalrecht verleend voor de uitbreiding van het containerpark aan Vlyminckshoek in Sint-Niklaas en voor de bouw van een gloednieuw containerpark in deelgemeente Nieuwkerken. Met een zesde vestiging wil MIWA de stijgende bezoekersaantallen opvangen, de lange wachttijden verminderen, de efficiëntie vergroten en een éénvormige aanpak in alle containerparken in Sint-Niklaas, Temse, Sint-Gillis-Waas, Stekene en Waasmunster installeren.


In 2014 kreeg MIWA precies 224.000 bezoekers over de vloer in de vijf containerparken. Dat zijn er 9 procent meer dan het jaar voordien. Daarvan neemt Sint-Niklaas met 77.800 bezoekers het grootste deel voor haar rekening, liefst een derde dus. Het is voorlopig het enige containerpark in Sint-Niklaas, dat intussen zo'n 74.000 inwoners kent. "Daarom grijpen we in. Het huidige containerpark aan Vlyminckshoek is nu 5.000 m² groot. Er komt 4.000 m² bij, dus het wordt bijna dubbel zo groot. We gaan veel aandacht besteden aan de mobiliteitskwestie op en rond het park. Zo zullen we onder meer extra buffercapaciteit voorzien voor voertuigen op het containerpark zelf", schetsten MIWA-voorzitter Christel Geerts (sp.a) en -directeur Sven Peeters.

Afvaltoerisme

Daarnaast wordt er in de kmo-zone Heihoek in Nieuwkerken een nieuwe containerpark van 7.700 m² gebouwd, goed voor een investering van 1,3 miljoen euro. "Beide containerparken zullen groot en veilig zijn, met parkeerstroken en een optimale verkeerscirculatie. Aanmelden gebeurt met de elektronische identiteitskaart, die men moet invoeren om de slagbomen te openen. Afvaltoerisme roepen we een halt toe. Niet-inwoners van Sint-Niklaas zullen er hun afval dus niet kwijt kunnen. Er komt een betalende en niet-betalende zone. De betalende zone rijdt men in via een weegbrug. Na het lossen van het afval wordt de wagen opnieuw gewogen, wat het tarief bepaalt. Op langere termijn gaan we wel naar een systeem waarbij inwoners van de vijf MIWA-gemeenten terecht kunnen in alle MIWA-containerparken." MIWA benadrukt dat de meeste afvalfracties gratis blijven. Alleen voor tuinafval, steenpuin, bouw- en sloopafval en grofvuil zal je blijven betalen.


Tegen volgend jaar moet al zeker één van de twee containerparken klaar zijn. "We zijn al een tijd bezig, maar allerlei milieu- en bodemonderzoeken vergen veel tijd. Nu kunnen we effectief alles zelf in handen nemen. Soms gaat dat vlot, soms wat minder. Intussen brengen we deze bestuursperiode alles in voorbereiding om ook in Belsele, in de kmo-zone Schrijberg achter Deba-Meubelen, een volgend containerpark te bouwen", aldus Geerts.