Ga naar de mobiele website
^ Top

Buurman: "plots werd onze vloer warm"

CANNABISPLANTAGE PER TOEVAL ONTDEKT NA WATERLEK

Conciërge Jean-Luc Struelens vond het al verdacht dat zelfs het sleutelgat was dichtgespoten.
Kristof Pieters Conciërge Jean-Luc Struelens vond het al verdacht dat zelfs het sleutelgat was dichtgespoten.
In de Kleine Heimelinckstraat in Sint-Niklaas is een professionele cannabisplantage ontdekt in een opslagplaats achter de woningen. Niet de geur of een opvallend hoog elektriciteitsgebruik deed de drugstelers de das om. Wel het feit dat de buurman plots 'vloerverwarming' in huis had. Toen er warm water begon op te borrelen tussen de tegels, schakelde de man een expert in. De oorzaak bleek een lek bij een cannabisplantage in het aanpalend gebouw.

De bewoners van het getroffen pand sloegen vrijdagmiddag alarm. "We hadden al gemerkt dat de vloer opvallend warm aanvoelde", zegt buurman Willy. "We hebben nochtans geen vloerverwarming in huis. Toen er na een tijdje ook warm water begon op te borrelen tussen de voegen van de tegels, hebben we meteen een loodgieter laten komen. Die stelde echter geen afwijkingen vast op onze eigen meter van de waterleiding. Het water moest dus van elders komen. Het viel ons wel op dat het om warm water ging. Het kon eigenlijk maar van één kant komen en dat was de aanpalende opslagplaats."


De bewoners verwittigden de verhuurder van de opslagruimte en ook de brandweer en politie kwamen ter plaatse. Er moest een toegang geforceerd worden tot de loods aangezien er van de huurder geen spoor te bekennen was en het water bleef opborrelen. Binnen trof het gezelschap tot hun grote verbazing een professionele cannabisplantage aan met zo'n 300 planten.

De opslagruimte werd door de politie leeggehaald en verzegeld.
Kristof Pieters De opslagruimte werd door de politie leeggehaald en verzegeld.

Nooit verwacht

De buren reageren verbaasd. "We hadden eigenlijk nooit iets verdacht opgemerkt of een wietgeur waargenomen. Dit hadden we hier achter onze huizen nooit verwacht", klinkt het geschokt.


Jean-Luc Struelens, conciërge van de site, is minder verbaasd. De drugsplantage bevond zich in een voormalig feestzaaltje dat enkel te bereiken is via een private weg naar garageboxen. "Ik kom hier bijna elke dag om een oogje in het zeil te houden", vertelt hij. "Achteraan de opslagloods bevindt zich een lichtschakelaar en om die reden passeer ik geregeld langs de loods. Het was me al opgevallen dat alles hermetisch was afgesloten. Aan de ramen was geen spleetje meer vrij. Alle kieren waren dichtgemaakt en zelfs de sleutelgaten waren dichtgespoten met siliconen."

Kwestie van tijd

"Een vreemde situatie", aldus Struelens, "aangezien de huurder naar eigen zeggen het pand gebruikte om er onderdelen van wasmachines te stockeren. Een zaak die dan toch niet erg goed draaide, want we zagen er namelijk nooit beweging. Slechts één keer stond er een bestelwagen, maar die was met de achterzijde tot tegen de poort gereden zodat niemand kon zien wat er werd geladen of gelost." De loods was nog maar een paar maanden geleden gehuurd door een man die vroeger nog een snackbar heeft uitgebaat in Sint-Niklaas. Hij had het huurgeld cash voor een paar maanden vooruit betaald. "Achteraf gezien waren er dus toch wel verschillende signalen dat er iets niet koosjer was", beseft Struelens. "De plantage is nu per toeval ontdekt door het waterlek, maar ik had er zelf ook wel al over nagedacht om naar de politie te stappen om melding te doen van die verdachte zaken. Het was dus maar een kwestie van tijd voor de drugstelers tegen de lamp zouden lopen."


Politie en parket zijn intussen met een onderzoek gestart. Het is nog niet geweten of er al arrestaties zijn gebeurd. De plantage zelf werd ontmanteld en de plantjes zullen vernietigd worden. De loods werd intussen verzegeld.

Meer over


Meld een bug