Beste restaurant is... frituur

TRIPADVISOR ZET CONNY EN FRANKY BOVENAAN LIJST

Conny en Franky met hun zoon Kasper in hun frituur.
Foto Vergauwen Conny en Franky met hun zoon Kasper in hun frituur.
Wie via de website TripAdvisor op zoek gaat naar een restaurant in Sint-Niklaas, zou wel eens kunnen schrikken van de ranglijst. Op nummer één staat niet een van de verfijndere restaurants, maar wel Frituur Conny en Franky uit de Plezantstraat.

TripAdvisor is 's werelds grootste reviewsite. Bezoekers kunnen op een bestemming naar keuze op zoek gaan naar de beste attracties, hotels of restaurants. Die laatste worden beoordeeld op eten, bediening, prijs-kwaliteitverhouding en sfeer. Klanten kunnen ook een totaalscore geven. Op basis van het aantal beoordelingen en hun gemiddelde score maakt TripAdvisor een rangschikking op.

Bijna unaniem lovend

Dat in de Sint-Niklase top 10 horecazaken als restaurant 't Korennaer (16/20 in GaultMillau), Crèmerie François (beste ijssalon van België) en restaurants Den Sylveren Harinck en Kokovin staan, is niet verrassend. Maar de nummer één is dat wél. Beste van de 55 restaurants is immers Frituur Conny en Franky uit de Plezantstraat. De klanten zijn bijna unaniem lovend over wat Franky Van Remoortere (51) en Conny Smet (50) er serveren.


Volgens een Engelstalige bezoeker hebben ze er "the most authentic belgian fries you will find. They use a traditional method to cut the potatoes into nice thick fries". En een andere Engelsman waant zich er zelfs thuis: "The decoration is inspired by the city of London".


"We hebben gemerkt dat er steeds meer toeristen naar onze frituur komen. Engelsen en Fransen krijgen we regelmatig over de vloer. Onlangs waren hier nog twee Poolse bouwvakkers die in het Ibishotel aan de Grote Markt verbleven. Die zijn hier een week lang elke dag komen eten. En we hebben zelfs al frieten gebakken voor iemand uit Zimbabwe! Heel vaak zien we die buitenlanders hier arriveren met hun smartphone in de hand."


Dat hun frituur op nummer 1 staat, is niet geheel toevallig. "Sociale media zijn tegenwoordig belangrijk. We zijn actief op Facebook, Foursquare, Google+ en Yelp. Onze zoon Kasper is daarmee bezig. Hij heeft op Facebook ook een link naar TripAdvisor gezet, zodat mensen makkelijker de weg vinden als ze iets over onze zaak willen melden. Maar we spelen het wel eerlijk. We hebben nog nooit iemand gevraagd om een positieve review te plaatsen. De meeste klanten die iets op TripAdvisor hebben gezet, kennen we niet."


Conny en Franky baten niet de zoveelste frituur uit. Ze snijden zelf hun frieten, wat een behoorlijk karwei is. Ze volgden ook een koksopleiding, waardoor ze zelfgemaakt stoofvlees, vol-au-vent en goulash op echte borden en met echt bestek mogen serveren. "En vaak proberen we iets nieuws, zoals ons broodje 'pulled pork', met varkensvlees dat 18 uur wordt gegaard. We zijn, mede door TripAdvisor, een frituur met de blik op de wereld."