Ballonteam Sax eert overleden bezieler: "Dank u Jean"

recordeditie van vredesfeesten brengt 120.000 bezoekers op de been

Ongewone exemplaren, zoals deze Minion, ontbraken ook dit jaar niet.
Kristof Pieters Ongewone exemplaren, zoals deze Minion, ontbraken ook dit jaar niet.
De Vredesfeesten beleefden afgelopen weekend een recordeditie. Zo'n 120.000 bezoekers kwamen zich vergapen aan het luchtspektakel. Wie er niet bij kon zijn dit jaar, was Jean Sax. De bezieler van de Vredesfeesten overleed in juni op 87-jarige leeftijd. Ballonteam Sax bracht hulde aan de man.

Jean Sax kreeg de liefde voor ballons mee van zijn vader André, die in 1948 mee aan de wieg stond van de Vredefeesten. Vanaf 1972 werd Jean coördinator en bouwde hij de Vredefeesten uit tot een evenement met internationale allures. Hij introduceerde ook de speciale vormballons. Intussen heeft zijn zoon Roy Sax de fakkel overgenomen.


"Omdat Jean er dit jaar voor het eerst niet meer bij is, hebben we hulde gebracht door speciale T-shirts te laten drukken", zegt Xavier Martens van het ballonteam Sax. "Deze crew gaat nu kleinzoon Nicolas Sax volgen. Hij mocht dit jaar nog niet vliegen omdat hij de vereiste 150 vlieguren nog niet op de teller heeft staan om te mogen opstijgen op de Grote Markt maar volgend jaar zullen we zeker van de partij zijn."

De leden van ballonteam Sax droegen hemden met een boodschap aan Jean Sax, die jarenlang de bezieler was van de Vredesfeesten.
Foto Kristof Pieters De leden van ballonteam Sax droegen hemden met een boodschap aan Jean Sax, die jarenlang de bezieler was van de Vredesfeesten.

Salvatore Adamo

De Vredesfeesten beleefden een recordeditie, ondanks de valse start op vrijdag.


Toen bleven de ballons aan de grond omwille van de dreigende onweerswolken, maar dat kon de bezoekers niet deren. Zaterdag en zondag waren topdagen, dankzij het fraaie weer. Naast de ballons trokken ook de nostalgische kermis op het Stationsplein en de verschillende podia in de stadskern met onder meer Salvatore Adamo een massa volk. Veel lof was er ook voor de nieuwe locatie van de wereldmarkt. De eetstandjes uit alle hoeken van de wereld stonden nu op het Hendrik Heymanplein in plaats van de Castrodreef waardoor men veel meer ruimte had. De voorbije editie van de Vredesfeesten mogen we dan ook méér dan geslaagd noemen.

Kristof Pieters