17 huizen en 40 flats op site houtzagerij

WOONPROJECT 'T FINEER IN STADSCENTRUM KLAAR TEGEN VOORJAAR 2019

Links de Elisabethlaan, onderaan de Paterskerk en rechtsonder de Truweelstraat, met centraal het binnengebied waar nog enkele oude gebouwen van de voormalige houtzagerij staan. Die 8.500 m2 grote site wordt een gloednieuwe woonbuurt.
Joris Vergauwen Links de Elisabethlaan, onderaan de Paterskerk en rechtsonder de Truweelstraat, met centraal het binnengebied waar nog enkele oude gebouwen van de voormalige houtzagerij staan. Die 8.500 m2 grote site wordt een gloednieuwe woonbuurt.
Met 't Fineer wordt in het Sint-Niklase stadscentrum weer een oude industriële site omgevormd tot een nieuwe woonbuurt. In het 8.500 vierkante meter grote binnengebied tussen de Van Naemenstraat, Koningin Elisabethlaan en Truweelstraat, waar de vroegere houtzagerij Koklenberg actief was, start ontwikkelaar Re-Vive volgend voorjaar met de bouw van 17 woningen en 40 appartementen.

Niet ver van de Antwerpse Steenweg, waar op de vroegere textielsite van Schoeters-Bruggeman nu 209 woningen uit de grond schieten, en vlakbij de Paterssite, waar de stad zo'n 40 woningen plant op de vroegere kloostersite, komt nu ook de invulling van een oud, industrieel binnengebied in een stroomversnelling. Tussen de Van Naemenstraat, Koningin Elisabethlaan en Truweelstraat - midden in de Elisabethwijk en op 500 meter van het station - zal vanaf het voorjaar van 2017 de nieuwe woonbuurt 't Fineer oprijzen. In dat 8.500 vierkante meter grote binnengebied was houtzagerij Koklenberg-Seghers zo'n 150 jaar actief, vier generaties van vader op zoon, tot 2005. Een projectontwikkelaar kocht nadien die gronden en kreeg in 2013 een verkavelingsvergunning voor het woonproject 'De Houtwerf' met 49 woningen, maar daarna bleef het stil. Tot anderhalf jaar geleden projectontwikkelaar Re-Vive uit Gentbrugge de gronden overkocht en een compleet nieuw plan voorlegde aan de stad. "De vorige vergunning was helemaal niet onze stijl. Daarom zijn we volledig van nul herbegonnen. En we hebben intussen de nieuwe vergunning ook gekregen. De bouw van 't Fineer start nog voor de zomer van 2017. De eerste bewoners zullen er begin 2019 hun intrek kunnen nemen. De verkoop van de woningen en appartementen is nu ook gestart", schetst Jelle Vandendriessche van Re-Vive.


De stad kan zich volledig vinden in de nieuwe invulling. "We zaten meteen op één lijn. Wij doen eigenlijk niks anders dan oude industriële sites omvormen tot nieuwe woonbuurten, met een totaal nieuwe visie op wonen. Als ontwikkelaar, met 22 jonge medewerkers, willen we het anders aanpakken. Ons doel is een antwoord te bieden op de steeds grotere vraag naar kwalitatieve en betaalbare woonbuurten, zonder de resterende groenruimte daarvoor aan te snijden. Als de Vlaamse overheid een betonstop wil invoeren, kan onze aanpak model staan voor hoe het anders zou moeten. Voor ons is dit de enige manier van bouwen met respect voor de toekomst. En het gaat niet om gewoon wat gebouwen neer te poten, maar om levendige buurten te ontwikkelen, met een eigen energieproductie, met energiezuinige woningen en duurzame materialen, met alternatieven voor de wagen en met betaalbare toparchitectuur."

Een blik op de toekomstige woonbuurt 't Fineer met centraal veel groen.
repro Joris Vergauwen Een blik op de toekomstige woonbuurt 't Fineer met centraal veel groen.

Moestuintjes

't Fineer krijgt in totaal 14 woningen, 3 poortwoningen en 40 appartementen. "De appartementen krijgen een ondergrondse parking, met een inrit in de Van Naemenstraat, waar ook een bezoekersparking is voorzien. De woningen zijn te bereiken via de Truweelstraat en beschikken over een bovengrondse parkeerplaats, niet voor de deur maar op een parkinggedeelte. De buurt doorkruisen met de auto zal niet mogelijk zijn, behalve voor fietsers en voetgangers. Belangrijk is ook dat er centraal één grote groene ruimte komt. Geen gazon zoals in een klassieke verkaveling, maar grotere groene ruimtes en bomen, met zelfs ook moestuinen voor de bewoners. De loten zijn dan wel iets kleiner dan in een klassieke verkaveling, maar de gemeenschappelijk groene ruimtes zijn groter, wat de levenskwaliteit voor de hele buurt ook verhoogt."


De herinnering aan de ex-houtzagerij blijft nog een beetje bestaan. "De naam 't Fineer is een knipoog naar dat verleden, waar we ook in de architectuur van de gebouwen naar verwijzen, door veel gebruik te maken van hout. Dat moet het hele woongebied ook een uniek karakter geven." Info: www.tfineer.be.

Uit de oude doos: een foto in de werkplaats van de vroegere houtzagerij Koklenberg, die er 150 jaar actief was, vier generaties van vader op zoon, tot 2005.
repro Joris Vergauwen Uit de oude doos: een foto in de werkplaats van de vroegere houtzagerij Koklenberg, die er 150 jaar actief was, vier generaties van vader op zoon, tot 2005.