"Zelf luchtshow leren programmeren"

DIETRICH (50) ORGANISEERT DRONEKAMPEN VOOR KINDEREN

Dietrich Heiser richt dronekampen in voor kinderen.
Yannick De Spiegeleir Dietrich Heiser richt dronekampen in voor kinderen.
Met een drone kunnen vliegen. Het is een kinderdroom die Dietrich Heiser (50) mogelijk maakt. Met zijn bedrijf I-Ludus leert hij kinderen de toestellen spelenderwijs besturen. Opstijgen, landen of een vliegshow programmeren: het zijn technieken die ze allemaal onder de knie krijgen op een dronekamp van de Waasmunsterse ondernemer.

Tot vorig jaar bekleedde Heiser nog een topfunctie bij de Nederlandse poot van de bank Argenta. "Ik was vanuit mijn job in het verleden altijd bezig geweest met vernieuwende projecten. Zo was ik betrokken bij de opstart van digitale televisie van Telenet of het internetbankieren, maar in mijn vorige job was die innovatie stilaan naar het achterplan verdwenen."


Met het vooruitzicht van zijn vijftigste verjaardag gooide Heiser het roer om en volgde hij aan de Ben Air Flight Academy in Antwerpen een opleiding als dronepiloot.

Jolan, Robbe en Kobe leren met drones vliegen.
Yannick De Spiegeleir Jolan, Robbe en Kobe leren met drones vliegen.

Expertise

Niet veel later richtte hij zijn eigen bedrijf I-Ludus op waarbij hij zijn expertise met drones verleent aan bedrijven, maar ook scholen. "Ondanks de stijgende populariteit van drones, die in de toekomst steeds meer toepassingen zullen kennen bijvoorbeeld om pakjes af te leveren, is er in ons onderwijs nog te weinig aandacht voor", meent Heiser. "Enerzijds omdat het nog te weinig bekend is, maar ook omdat het scholen vaak ontbreekt aan financiële middelen om te investeren in een technologie die enorm snel evolueert."


Intussen werd i-LUDUS erkend als STEM-academie en heeft Heiser al een samenwerking met het Sint-Jorisinstituut in Bazel waar hij een zestigtal leerlingen zal leren om drones te besturen. Bovendien organiseert hij in de schoolvakanties ook dronekampen voor jongeren.

Totaalbeleving

"Op zo'n kamp bieden we kinderen een totaalbeleving. Ze maken plezier, maar leren ondertussen ook bij. Zo leren ze met de computer hoe ze een drone kunnen laten opstijgen, landen, maar ook bochten maken en op het einde van de dag kunnen ze zelf een vliegshow in elkaar steken. Bij mooi weer laat ik hen ook buiten een panoramafoto maken." Maar Heiser brengt hen ook de 'etiquette' bij van het drone besturen. "Zo vertel ik hen dat het niet oké is om zomaar bij de buurman te gaan filmen." Het concept slaat aan bij de jeugd. "Een jongeman uit Stekene heeft al verschillende kampen deelgenomen. Hij is gebeten door drones en wil er alles van weten."


Het eerstvolgende dronekamp van I-Ludus vindt nu vrijdag plaats in de sporthal Ter Beke in Sinaai. Kinderen tussen 8 en 12 jaar kunnen er een drone leren programmeren tussen 10 en 16 uur voor de kostprijs van 70 euro. Inschrijven is mogelijk door te mailen naar info@i-ludus.be of door te surfen naar www.i-ludus.net.