"Wil niet pispaal van asbestprobleem zijn"

SVK-DIRECTEUR WALTER VERHAERT VERDEDIGT ZICH IN GEMEENTERAAD

Protest voor aanvang aan het stadhuis, met het actiecomité Asbeststortplaats Dicht en PVDA, ondersteund door rapper Tom De Rocker.
Joris Vergauwen Protest voor aanvang aan het stadhuis, met het actiecomité Asbeststortplaats Dicht en PVDA, ondersteund door rapper Tom De Rocker.
Op het rapport van de Vlaamse milieu-inspectie is het nog wachten, maar in een speciale gemeenteraadscommissie over de asbestproblematiek in Sint-Niklaas kwam SVK-directeur Walter Verhaert gisterenavond wél de aanpak van zijn bedrijf verdedigen. Voor aanvang was er protest van het actiecomité 'Asbeststort Dicht' en PVDA.

'The show must go on'. Het was niet de beste uitspraak die SVK-directeur Verhaert liet optekenen in de wandelgangen van het stadhuis, net voor de speciale gemeenteraadscommisie over de asbestproblematiek van start ging. Na zijn inleiding, die hij met een zekere geringschattende, hooghartige toon afwerkte, pakte CD&V-raadslid Lieve Van Daele hem daar vol op aan. Verhaert had tot dan ook iedereen de schuld gegeven voor de commotie die over de asbeststortplaats op zijn SVK-bedrijfsterrein was ontstaan, van de pers, de stad tot de Vlaamse overheid.

SVK-directeur Walter Verhaert (tweede van rechts) tijdens de speciale gemeenteraadscommissie.
Joris Vergauwen SVK-directeur Walter Verhaert (tweede van rechts) tijdens de speciale gemeenteraadscommissie.

Zelfreflectie

"U geeft iedereen de fout, zonder aan enige zelfreflectie te doen. Ik hoorde u voor deze commissie in de gang zeggen: 'The show must go on'. In een stad met het grootst aantal asbestslachtoffers in Vlaanderen is dit geen show. Uw toon stoort mij enorm", sneerde Van Daele. Vanuit sp.a en Groen kwamen er vragen over de aanpak op de intussen veelbesproken asbeststortplaats. "Wat doet uw bedrijf om het vertrouwen te herstellen?", vroeg Kris Van der Coelden (sp.a). "Begrijpt u de commotie? En hoe schat u het gevaar in voor de volksgezondheid?", klonk het bij Bart De Bruyne en Bart Foubert (Groen).

Struisvogelpolitiek

De SVK-baas verwees vooral naar het gebrek aan visie bij de hogere overheid.


"In Nederland staan ze al tien jaar verder op vlak van verwerken van asbestafval. Wij steken het in de grond en schuiven zo het probleem door naar de volgende generaties. Dat is struisvogelpolitiek, maar er wacht nog 4 miljoen ton asbestafval dat we ergens kwijt moeten kunnen." En over zijn eigen bedrijf: "We zijn sinds de commotie is ontstaan allicht het meest gecontroleerde bedrijf in Vlaanderen. Net door die commotie hebben we de aanvoer naar onze asbeststortplaats op 1 juni tijdelijk stopgezet. De inspectie heeft de voorbije twee weken stalen genomen en onderzoek verricht. Ze zijn nu bezig met hun rapport. Zij zijn onze belangrijkste partner. Wij doen op de stortplaats ons best, meer kunnen we niet doen. Dat er mankementen zijn, is niet te vermijden. Dat er op een asbeststortplaats restanten liggen van asbestafval is niet vreemd. De transporten moeten ook vooruitgaan. Maar we proberen wel een modelstortplaats te zijn. Hier gaat het er niet anders aan toe dan op andere stortplaatsen. Ik wil hier niet de pispaal van het asbestprobleem zijn."


Bij sp.a en Groen kwam dat antwoord niet goed over. "Uw best doen is niet voldoende, als de volksgezondheid op het spel staat." Bij meerderheidspartij N-VA was de toon veel gematigder. "We zullen wachten op het rapport. Het is al heel wat dat de SVK-directeur in heel deze commotie op deze commissie aanwezig was."

Plaatsbezoek

Walter Verhaert nodigde de gemeenteraadsleden uit om een plaatsbezoek af te leggen op de stortplaats. "Dat zullen we ook doen, als het officiële rapport van de milieu-inspectie bekend is en als we daarover met alle betrokkenen hebben samengezeten", zei burgemeester Lieven Dehandschutter (N-VA).


Voor de commissiezitting hield het actiecomité 'Asbeststort Dicht' en PVDA nog een protestactie voor het stadhuis om de definitieve sluiting te eisen, gesteund door hiphopper Tom De Rocker die er het nummer 'Asbesttrack' bracht. "We hebben deze week beelden verspreid over de aanpak op het stort, er zijn getuigenissen van ex-werknemers en internationale studies wijzen uit dat er minstens een perimeter van 500 meter rond een asbestbron moet zijn. Er is geen andere optie dan dit stort te sluiten. De stad kan nu perfect via een bezwaarschrift de gouverneur en de bevoegde minister vragen om de stortvergunning in te trekken", aldus Jef Maes (PVDA) en Pieter Heymans van het actiecomité.