"Wellicht laatste grote stadsuitbreidingsproject"

SINT-NIKLAAS VERKOOPT 24 PERCELEN BOUWGROND IN CLEMENTWIJK

Stadsambtenaren Ellen Heyrman en Bart Van Lokeren met schepen Christel Geerts aan de stadsverkaveling in de Clementwijk.
Foto Joris Vergauwen Stadsambtenaren Ellen Heyrman en Bart Van Lokeren met schepen Christel Geerts aan de stadsverkaveling in de Clementwijk.
De stad verkoopt 24 percelen bouwgrond in de Clementwijk II, de 'wijk van de toekomst' in Sint-Niklaas. De percelen zijn maar tussen de 140 en 300 m² groot, maar om efficiënter met de ruimte om te gaan, zullen de toekomstige eigenaars er een tuin delen met hun buren, via een vereniging van mede-eigenaars.

Aan het 'Helsinkiplein', in 'veld 14' van de nieuwe Clementwijk, verkavelt de stad zelf 24 percelen bouwgrond, vlak bij het grote, centrale park van vier hectare. De uitbreiding van de Clementwijk op zich is al een voorbeeld voor hoe de stad toekomstige uitbreidingsprojecten wil vormgeven. In het deel van de Clementwijk dat de stad zélf verkavelt, wil het die vormelijke regels doortrekken met groene ruimte, energiezuinige woningen, duurzaamheid en een secundaire plaats voor de auto. Bijzonder in dit geval is dat de toekomstige bewoners er gebruik zullen maken van een collectieve tuin en parking binnen de verkaveling.

Collectieve tuin

"De kavels voor de eengezinswoningen zijn tussen de 140 en 301 m² groot. Dat is klein, maar anderzijds krijgen de bewoners wél een collectieve tuin erbij. Dat wordt geregeld via mede-eigendom in de collectieve tuin. Aan de woning is ook een parkeerplaats gekoppeld op de collectieve parking", schetsen schepen voor Ruimtelijke Ordening Christel Geerts (sp.a), stadsplanoloog Bart Van Lokeren en Ellen Heyrman van de stadsdienst patrimonium.


De toekomstige eigenaars krijgen een aantal voorwaarden opgelegd voor de oprichting van hun energiezuinige huizen. Bedoeling is er een duurzame verkaveling te realiseren met een minimale, ecologische voetafdruk. Via een kleine private tuin met een poortje komen ze dan in hun collectieve tuin terecht, die ze delen met hun buren. Ze zullen via hun vereniging van mede-eigenaars die tuin beheren en onderhouden.

Bijzondere wijk

De instelprijs van de loten varieert van 45.300 euro tot 98.800 euro, inclusief die mede-eigendom in de gemeenschappelijke tuin en de parkeerplaats. Daarnaast is er ook ruimte voor groepswoningbouw. "Dit is een andere manier van wonen. In plaats van grotere individuele tuinen gaan we hier naar een woonconcept waar meer ruimte wordt gedeeld, waar meer sámen wordt geleefd. De buren zullen in hun gemeenschappelijke tuin veel dichter bij elkaar wonen. We verwachten dat kandidaten eerst wat zullen aftasten en nagaan of er veel interesse is van anderen om zelf de stap te zetten. De Clementwijk heeft trouwens veel meer te bieden dan alleen deze verkaveling. Er is het grote park vlakbij, het autoluwe karakter van dit nieuwe stadsdeel en op termijn komt vlakbij ook het noordelijke stadsrandbos. Het wordt dus een heel bijzondere wijk, op vlak van duurzaamheid en beleving, een stadsbuurt die als voorbeeld geldt voor toekomstige ontwikkelingen. Maar de Clementwijk II, die na fase twee in totaal 700 nieuwe woningen zal tellen, wordt allicht ook het laatste écht grote stadsuitbreidingsproject in Sint-Niklaas. De ruimte wordt schaars."


Wie er een kavel wil aankopen, moet eerst een optie nemen. Daarna wordt een openbare verkoop georganiseerd, waarbij de percelen worden toegewezen aan de hoogst biedende. De eerste zes maanden van de optieneming zijn er inkomensvoorwaarden voor de loten voor eengezinswoningen. Alle info: www.sint-niklaas.be/wonen.