"We moesten lopen voor ons leven"

FAMILIE OP DE VLUCHT VOOR VLAMMENZEE IN PORTUGAL

De B&B werd zondagavond omringd door een vlammenzee.
Kristof Pieters De B&B werd zondagavond omringd door een vlammenzee.
De familie Heirwegh heeft gisterenavond opnieuw voet op Belgische bodem gezet na een wel erg bewogen vakantie in Portugal. Linda Heirwegh (56) uit Tielrode moest met haar broers Benny en Gino en schoonzus Adrienne op de vlucht gaan voor een hevige bosbrand. De vakantiewoning waar ze verbleven, ging volledig in vlammen op.

"We hebben geluk gehad", beseft Linda.


De familie Heirwegh is verknocht aan Portugal. Benny Heirwegh, een gepensioneerde preventieadviseur uit Nieuwkerken, woont er het grootste deel van het jaar en ook zijn broer Gino en schoonzus Adrienne hebben er een woning. Zus Linda Heirwegh uit Tielrode is volop Portugees aan het leren en hoopt zich er binnen enkele jaren ook te vestigen. "Maar dan wel in een streek waar er minder risico is op bosbranden", klinkt het vastberaden. De familie heeft er dan ook een erg bewogen vakantie op zitten. Ze moesten op de vlucht voor de zware bosbranden die Portugal momenteel teisteren.

VOOR | Het vakantiehuisje aan de B&B waar de familie verbleef, voor en na de bosbrand.
Kristof Pieters VOOR | Het vakantiehuisje aan de B&B waar de familie verbleef, voor en na de bosbrand.

Helse rit uit inferno

"Ik verbleef eerst bij mijn broer Gino maar afgelopen vrijdag gingen we samen naar een bevriend Belgisch koppel, dat in Oliveira Do Hospital een B&B uitbaat. Mijn andere broer Benny voegde zich zondag bij het gezelschap. Hij had onderweg al heel wat bosbranden opgemerkt. We zijn dan samen een wandeling gaan maken en onderweg merkten we wel aan de luchtwegen dat de rook steeds dichterbij kwam. De eigenaar van de B&B stelde ons echter gerust en zei dat de brandweer wel alarm zou slaan als er gevaar dreigde. 's Avonds kwamen de vlammen echter steeds dichterbij en plots woedde het vuur al aan de omheining. We zijn dan in allerijl moeten vertrekken. Ik heb enkel nog mijn handtas kunnen grijpen maar voor de rest van de bagage was geen tijd meer. Het was nog een helse rit, waarbij we een hek omver moesten duwen om weg te geraken uit het inferno. De vlammenzee was wel ruim honderd meter hoog. We zijn door het oog van de naald gekropen."

NA
Kristof Pieters NA

Opvangcentrum

Linda en haar gezelschap konden uiteindelijk het nabijgelegen dorp bereiken en konden er terecht in een sporthal die tijdelijk dienst deed als opvangcentrum. "Maar ook daar hebben we nog vele bange uren beleefd", getuigt ze. "Door elk raam van het opvangcentrum zagen we een rode gloed en vlammen. Ik heb toen echt gedacht dat we het niet gingen overleven. Ik probeerde nog te bellen en sms'jes te sturen naar mijn echtgenoot en kinderen thuis maar dat lukte niet meer. In mijn gedachten had ik van iedereen al afscheid genomen. Ik vond het ook erg voor mijn moeder die plots drie kinderen zou verliezen. Gelukkig bleek de brandweer tegen de ochtend de situatie onder controle te hebben. Benny is samen met Didier, de eigenaar van de B&B Quinta Da Tapadhinha, nog teruggekeerd naar het domein. De quinta (wijngoed, red.) zelf bleef gelukkig gevrijwaard maar het huisje waar wij verbleven was volledig in de as gelegd. We zijn dan snel vertrokken naar de kust maar onderweg zagen we nog overal rookpluimen."


Schoonzus Adrienne bracht een hond mee van Portugal.


"Zij zet zich in voor dieren die er verkommeren aan de ketting. Er zijn niet alleen meer dan veertig menselijke slachtoffers maar ook enorm veel dieren in de vlammen gebleven. We gaan ook voor de uitbaters van de B&B nog iets op touw proberen zetten, want ook die mensen zitten nu in zak en as."

Benny Heirwegh woont het grootste deel van het jaar in Portugal.
Kristof Pieters Benny Heirwegh woont het grootste deel van het jaar in Portugal.
Linda Heirwegh (rechts) met schoonzus Adrienne en broer Gino tijdens de vakantie.
Kristof Pieters Linda Heirwegh (rechts) met schoonzus Adrienne en broer Gino tijdens de vakantie.