"Regelneverij zet ons feest onder druk"

CARNAVALSVERENIGINGEN BUNDELEN DE KRACHTEN

De nieuwe Carnavalsfederatie Waasland werd afgelopen weekend boven de doopvont gehouden.
Foto Kristof Pieters De nieuwe Carnavalsfederatie Waasland werd afgelopen weekend boven de doopvont gehouden.
De organisatoren van alle carnavalsstoeten in onze regio hebben zich verenigd in de nieuwe Carnavalsfederatie Waasland. Ze willen de krachten bundelen tegen de steeds strenger wordende regelgeving. "In sommige gemeenten is er nu al een confettiverbod en in Lanaken heeft men nu zelfs een verbod op het gooien van snoepjes. Tradities dreigen op die manier te verdwijnen", zegt voorzitter Frankie Aendenhof.

De nieuwe Carnavalsfederatie Waasland werd afgelopen weekend boven de doopvont gehouden in Sint-Gillis-Waas. Niet toevallig de gemeente waar vorig jaar een confettiverbod van kracht werd. "En dat ligt nog altijd zwaar op de maag", zegt Romain Meersschaert, voorzitter van de Minikielen. "Met een compromis, zoals een afgebakende zone waar men confetti mag gooien, zouden we nog kunnen leven. Een totaalverbod is echter een bittere pil. De sfeer moet er toch op inboeten. Men geeft te snel gehoor aan enkele verzuurde stemmen. Wat gaat het volgende zijn? In Lanaken heeft men nu zelfs al een verbod ingevoerd op het gooien van snoepjes. Dit is toch wel echt te gek om los te lopen. Onze oude tradities worden stuk voor stuk te grabbel gegooid."

Sabam

De organisatoren van stoeten hebben het ook steeds moeilijker om de eindjes aan elkaar te knopen. "Het is niet makkelijk om vandaag nog sponsors te vinden", zegt Frankie Aendenhof van De Beursvrienden uit Kieldrecht. "Een stoet organiseren kost al snel 17.000 euro. Vooral Sabam legt hoge vergoedingen op. We moeten per praalwagen 35 euro ophoesten om muziek te mogen afspelen. Reken maar uit voor een stoet met 50 wagens."


Carnavalsgroepen zijn er nog voldoende maar het zijn voor de carnavalsverenigingen die onder druk staan. "In het Waasland zijn er negen erkende carnavalsverenigingen die een eigen stoet organiseren", vult Meersschaert aan. "Het is hard labeur waar weinig erkenning tegenoverstaat. De steeds strenger wordende regels zijn ook niet stimulerend. Met de Minikielen moeten we al een veiligheidsplan opstellen en er moet ook een medische post zijn van de Vlaamse Hulpdienst. We krijgen uiteraard wel steun van de gemeente maar makkelijk is het toch allemaal niet."

Prins van het Waasland

De Carnavalsfederatie Waasland kijkt ook met lede ogen naar de opmars van zogenaamde 'caféprinsen'. "Het is een trend dat carnavalsgroepen een eigen prins aanstellen maar dat is een uitholling van de officiële prinsverkiezingen", vinden Meersschaert en Aendenhof. "Een prinsverkiezing hoort bij een stoet en onze prins carnaval wordt ook officieel aangesteld door het gemeentebestuur."


De nieuwe vereniging speelt nu ook met het idee om een verkiezing 'Prins van het Waasland' te organiseren. "Maar dat is toekomstmuziek. We zijn immers nog maar net uit de startblokken geschoten. Als carnavalsfederatie willen we in de eerste plaats een gesprekspartner zijn voor gemeenten en problemen oplossen of vermijden. We willen dit uniek cultureel erfgoed bewaren. Als een overkoepelende federatie gaan we ook data van activiteiten beter op elkaar afstemmen. Tot slot, maar niet onbelangrijk, is het ook wel eens plezant om elkaar te zien buiten het carnavalsseizoen."