Ga naar de mobiele website
^ Top

"Ik schaam me voor onze schoolsite"

GEMEENSCHAPSONDERWIJS HEEFT PLAN VOOR ONTWIKKELING STATIONSBUURT

De schoolsite van het Gemeenschapsonderwijs, aan de achterkant van het station, is 33.330 vierkanter meter groot.
JVS De schoolsite van het Gemeenschapsonderwijs, aan de achterkant van het station, is 33.330 vierkanter meter groot.
Scholengroep Waasland van het Gemeenschapsonderwijs heeft haar plannen uit de doeken gedaan om de vernieuwing van de grijze, troosteloze stationsbuurt in gang te zetten. Het wil driekwart van de oppervlakte verkopen aan projectontwikkelaars om met een budget van vijftien miljoen euro een nieuwe schoolsite te bouwen.

Na de vernieuwing van het Stationsplein en de komst van Siniscoop iets meer dan tien jaar geleden wil het stadsbestuur ook van de noordelijke stationsbuurt een nieuwe stadsbuurt maken. Het masterplan Stationsomgeving Noord leverde het voorbije jaar echter al heel wat stof tot discussie op, waardoor de stad in januari opnieuw met het huiswerk is begonnen. Scholengroep 17 Waasland van het Gemeenschapsonderwijs gaf deze week meer toelichting over hun aandeel in de ontwikkeling van de buurt. De schoolsite van 33.330 vierkante meter tegenover het station is visueel ook de meest storende factor. De grijze, uitgeleefde schoolbunkers van het Gemeenschapsonderwijs lijken zo weggeplukt uit een voormalig Oostblokland.

Directeur Guy Van Lancker toont hoe sommige ramen gewoon niet meer dicht kunnen.
JVS Directeur Guy Van Lancker toont hoe sommige ramen gewoon niet meer dicht kunnen.

Atlantikwall

Iets wat voor Scholengroep 17 Waasland ook een doorn in het oog is. "In tegenstelling tot de fraaie voorkant van het station is de achterkant een heel ander verhaal en tot onze grote spijt hebben we daar het grootste aandeel in", geeft algemeen directeur Guy Van Lancker toe. "De bewoners van de Slachthuisstraat kijken op een 'Atlantikwall'. Onze uitgeleefde gebouwen uit de jaren '60 zijn ook voor ons een kwelling. Jaarlijks betalen we 240.000 euro aan energiekosten. Enkel glas, geen isolatie, ramen die niet meer dicht kunnen, kelders waar je in kunt zwemmen, lekkende daken, tot betonrot: zo kan het niet verder. Het budget dat de Vlaamse overheid ons ter beschikking stelt om te renoveren is 300.000 euro per jaar, maar dat is voor alle 24 GO-scholen in het Waasland. Dat is hopeloos natuurlijk", beseft de algemeen directeur van de Scholengroep.

Nieuwe schoolsite

Op de schoolsite zijn verschillende scholen actief, van basis- tot volwassenonderwijs, met samen 607 leerlingen dagelijks en nog eens drieduizend cursisten per week.


Om de noodzakelijke vernieuwing door te voeren, bekeek de Scholengroep enkele scenario's. De keuze is uiteindelijk op de drastische inperking van de schoolsite gevallen. Het gaat 77 procent verkopen om nog 7.626 vierkante meter over te houden. "De verkoop moet elf miljoen euro opbrengen. Het Gemeenschapsonderwijs draagt vier miljoen euro bij, wat het budget op vijftien miljoen euro brengt. Daarmee moeten we een compacte schoolsite kunnen bouwen naast 't Bau-huis. Daarvan gaat 1,8 miljoen euro naar de realisatie van een buurtpark voor de stad", weet Van Lancker. "Als we dit laten passeren, zitten we binnen dertig jaar misschien nog altijd met een verwaarloosde noordelijke stationsbuurt."Meld een bug