"Heilige Nicolaas is een goudmijn"

AUTEUR HERMAN COLE BRENGT 'DE ZAAK VAN SINTERKLAAS' UIT

Herman Cole leest enkele Zwarte Pieten voor uit zijn nieuwe boek 'De Zaak van Sinterklaas'.
Foto Joris Vergauwen Herman Cole leest enkele Zwarte Pieten voor uit zijn nieuwe boek 'De Zaak van Sinterklaas'.
Als je het wíl zien, is hij overal. Dat wordt héél duidelijk in 'De Zaak van Sinterklaas', het nieuwste boek van auteur Herman Cole. In 208 bladzijden gaat hij op pad met de heilige Nicolaas en Sinterklaas, en niet alleen in zijn Sint-Niklaas.

De geest van de heilige Nicolaas dwaalt niet alleen op 6 december, in de gedaante van Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten. Overal en al eeuwenlang heeft de patroonheilige van Sint-Niklaas zijn stempel nagelaten, in kerkjes en kapellen in heel Europa, in kunstwerken, in straatnamen, in onze taal en in onze gebruiken.


Reisauteur Herman Cole (69), tevens de bekendste snor van Sint-Niklaas, raakte gebeten door deze heilige.

Persoonlijke ervaringen

"Ik heb bij mijn zoontjes indertijd het geloof in Sinterklaas gevoed. Ik heb zelf met enige regelmaat over de heilige Nicolaas en Sinterklaas geschreven en verteld en op lang vervlogen dagen heb ik ook zelf nog zowel de rol van Sint als van Piet op mij genomen. In dit boek neem ik de lezer mee op een tocht die naar alle hoeken van Europa leidt, aan de hand van de heilige Nicolaas. Ik heb een aantal persoonlijke ervaringen, beschouwingen en wetenswaardigheden rond de heilige Nicolaas, Sinterklaas en Sint-Niklaas opgevist, zonder dat dit een geschiedenisboek, een toeristische gids of een roman is. Van al die dingen zit er íets in."


Het was in 2015 in een Spaans dorpje, toen de appelsienen stilaan gerijpt waren door de zon om te worden geplukt, dat Herman Cole op het idee kwam.


"Toen verscheen de Sint in een droom, in vol ornaat, en gaf hij me de opdracht om dit boek te maken, om over hem én mezelf te vertellen, over hoe ik hem overal in Europa heb ontmoet en over het vroeger en nu van de stad die zijn naam draagt. Ik kan mezelf bovendien toch geen mooier cadeau geven voor mijn zeventigste verjaardag, in december?", aldus Cole.

Sint-Niklaas

In zowat een vijfde van het 208 bladzijden tellende boek speelt Sint-Niklaas de hoofdrol. "Ik zit veertig bladzijden lang op een terras op de Grote Markt, kijk naar de ruimte tussen het Sinterklaasbeeld en Het Woord en mijmer en overpeins, over mijn tijd in mijn stad, over kunst in de stad, over het Sinterklaasbeeld dat ik niet zo mooi vind. Ik laat mijn geest vrij waaien, waarbij ik mijn moeilijke verhouding met mijn stad van mij afschrijf, zonder evenwel te willen afrekenen. Maar dat is maar een deel van het boek. Ik trek ook naar alle plekken, waar ik de voorbije tien jaar mooie Sint-Nicolaas-avonturen heb beleefd. En daarom is het ook een onvolledig boek geworden, een 'neverending story'. Het houdt niet op met die Sinterklaas. Overal duikt hij op, bij de val van Berlijn, bij Belgische krijgsgevangenen in de Tweede Wereldoorlog tot in het verre Rusland, waar Poetin devoot knielt voor een stukje gebeente van de heilige Nicolaas samen met 2 miljoen Russen. Ik had er gerust 450 bladzijden over kunnen schrijven. Zeg daarom nooit dat Sint-Nicolaas geen boeiende heilige is. Hij is een goudmijn!"


Op zaterdag 25 november om 15 uur stelt Herman Cole zijn boek voor in boekhandel 't Oneindige Verhaal in de Stationsstraat 68 in Sint-Niklaas. Info: www.dezaakvansinterklaas.eu