Ga naar de mobiele website
^ Top

"Deze keer een platte brug"

ONMOGELIJKE FIETSBRUG KRIJGT PLAATS AAN MOLENBEEK

De fietsbrug over de Stekense Vaart krijgt een nieuwe plaats aan de Molenbeek. In de plaats komt er een 'platte' brug.
Foto Vergauwen De fietsbrug over de Stekense Vaart krijgt een nieuwe plaats aan de Molenbeek. In de plaats komt er een 'platte' brug.
Sint-Niklaas, Stekene en de provincie Oost-Vlaanderen hebben een oplossing gevonden voor de té steile nieuwe fietsbrug over de Stekense Vaart. Die zal plaats ruimen voor een 'platte' brug. De huidige brug belandt niet op de afvalberg, maar krijgt een nieuwe plaats waar de Molenbeek en de Stekense Vaart samenkomen.

Een fietsbrug die te steil is om over te fietsen, het lijkt te gek voor woorden, maar aan de Stekense Vaart is het wel realiteit. Begin december pas werd daar die nieuwe fietsbrug in gebruik genomen, maar al meteen leverde de houten constructie veel stof voor discussie.


De overgrote meerderheid van de fietsers moet er voet aan de grond zetten, waardoor de fietsbrug vooral dienst doet als voetgangersbrug. De onverwachte 'bult' in de nieuwe fietsroute langs de Koebrugstraat in Stekene en de Weimanstraat in Sinaai zorgde ook al voor slachtoffers, want enkele fietsers maakten er intussen een kwalijke val.

Binnen de normen

Twee weken geleden beslisten de stad Sint-Niklaas, de gemeente Stekene en de provincie Oost-Vlaanderen dat de brug moet worden afgebroken. Volgens het studiebureau ligt de hellingsgraad van de brug binnen de normen voor fietsinfrastructuur. "Maar in de praktijk is de situatie anders. Voor kinderen, oudere mensen, maar ook voor recreatieve fietsers is het een moeilijke helling. Zeker voor wie van het fietspad langs de Stekense Vaart komt en via een haakse bocht bijna vanuit stilstand de brug op moet, is het zéér moeilijk", klonk het.

Nieuwe brug

De gemeentelijke begeleidingscommissie met alle betrokken partijen besliste deze week om er een nieuwe brug te zetten. "Een 'platte' brug deze keer, met een héél lichte hellingsgraad. De brug zal 1,4 meter boven het water hangen, waardoor er nog kano's onder kunnen", aldus de Sint-Niklase schepen voor Openbare Werken Gaspard Van Peteghem (sp.a). Voor de bestaande brug is er ook een oplossing gevonden. Die krijgt een nieuwe functie op de plaats waar de Molenbeek en de Stekense Vaart samenkomen. "De brug zal over de Molenbeek geplaatst worden en op die plek ook het grondgebied van Sint-Niklaas en Stekene met elkaar verbinden. Voor de provincie is het ook een goeie oplossing, in de verdere uitbouw van het fietsroutenetwerk, waardoor er ook extra middelen mogelijk zijn. De brug kan op die plaats ook beter ingepast worden, zodat fietsers een grotere aanloop krijgen."


De aanleg van de fietspaden en de fietsbrug aan de Weimanstraat en Koebrugstraat werd door de provincie voor 80 procent betaald, goed voor 1,18 miljoen euro. Voor de fietsbrug kregen Sint-Niklaas en Stekene elk 23.020,61 euro, omdat beiden elk voor de helft de kosten voor de brug op zich namen, waardoor de reële kostprijs van de brug iets meer dan 57.000 euro bedraagt.

Ontwerp

De kostprijs voor de nieuwe 'platte' brug zullen de drie partijen onderling verdelen. "Het studiebureau gaat nu aan de slag om een ontwerp te maken. Dat moet binnen een maand klaar zijn. De nieuwe brug zal een ijzeren brug worden, met een fietspad in asfalt. Dat is ook een verbetering, want de houten brug bleek niet alleen te steil, maar ook te glad. Niettemin is dit ergens nog een geluk bij een ongeluk. De huidige brug gaat niet verloren, maar zal elders aan de Stekense Vaart voor een beter fietstraject zorgen." Wanneer de nieuwe brug klaar is én hoeveel die zal kosten, is nog niet bekend.Meld een bug