Tien nieuwkomers in Latemse gemeenteraad

De nieuwe bestuursploeg van Sint-Martens-Latem: Pieter Vanderheyden, Rigo Van de Voorde, Barbara Lannoy, Jan Van Wassenhove, Agnes Lannoo-Van Wanseele en Emile Verschuren.
Anthony Statius De nieuwe bestuursploeg van Sint-Martens-Latem: Pieter Vanderheyden, Rigo Van de Voorde, Barbara Lannoy, Jan Van Wassenhove, Agnes Lannoo-Van Wanseele en Emile Verschuren.
De gemeenteraadsleden van Sint-Martens-Latem en Deurle hebben op maandag 7 januari de eed afgelegd tijdens de installatievergadering. Van de negentien raadsleden zijn er tien nieuwkomers en voor het eerst zal de raad niet voorgezeten worden door de burgemeester. Jan Van Wassenhove neemt deze taak over van Agnes Lannoo-Van Wanseele.

De raadszaal van Sint-Martens-Latem was maandagavond te klein voor de installatievergadering van de nieuwe gemeenteraad. Meer dan de helft van de raadsleden - tien van de negentien - zijn nieuwkomers en zij deden voor het eerst hun intrede. Welzijn vormt met tien zetels de meerderheidsfractie en Voor Latem en Deurle en Samen/N-VA vormen respectievelijk met vier en vijf zetels de oppositiefracties.

Agnes Lannoo-Van Wanseele blijft burgemeester en zij neemt de bevoegdheden algemeen beleid en interne zaken, financieel beleid, ruimtelijk beleid, dienstverlening, communicatie en participatie, politie, brandweer, orde en veiligheid, burgerzaken en kerkfabrieken voor haar rekening. Het voorzitterschap gaat voor het eerst naar een niet-burgemeester en dit is nieuwkomer Jan Van Wassenhove.

Tijdens de installatievergadering werden ook de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen bekendgemaakt. Voortaan zetelen er slechts vier schepenen in plaats van vijf. Eerste schepen Rigo Van de Voorde krijgt de bevoegdheden openbare werken, technische dienst en groenonderhoud, mobiliteit, afvalbeleid, nutsbedrijven en land- en tuinbouw, tweede schepen Pieter Vanderheyden neemt de bevoegdheden onderwijs, levenslang leren, bibliotheek, sport en recreatie en verenigingsleven onder zijn hoede, Emile Verschueren wordt bevoegd voor patrimonium, duurzaamheid, milieu en bomenbeleid, lokale economie, onthaal en feestelijkheden en erfgoed en begraafplaatsen en nieuwkomer Barbara Lannoy krijgt de bevoegdheden welzijn en sociale zaken, generatie- en gezinsbeleid, cultuur, woonbeleid, toerisme en ontwikkelingssamenwerking. 

De overige raadsleden voor Welzijn zijn nieuwkomers Filip Vanparys, Filip Christiaens, Hans Van Hooland en Alice Verheye. Voor de fractie Voor Latem en Deurle zetelen fractieleider Nicolas Bosschem, Marian De Clercq en nieuwkomers Freddy Byn en Alexandre Daskalides en voor de fractie Samen N-VA zijn dit fractieleider Kristof Vanden Berghe, Peter Draulans, Beatrijs Roos en nieuwkomers Joke Scheerder en Inge Vanderhaeghe.

Schepen Barbara Lannoy is tevens voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst. Dit comité beslist over individuele dossiers en heeft drie leden van de partij Welzijn, namelijk Bart Verkerken, Linda Vermaercke en Steven van den Heede, drie leden van Samen N-VA en Voor Latem en Deurle, namelijk Kathleen Meirlaen, de Herman Vansintjan en Nico Kongs.

De raadzaal liep goed vol voor de installatievergadering.
Anthony Statius De raadzaal liep goed vol voor de installatievergadering.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.