40 karpers sterven door rattenvergif in vijver

VANDALEN VERNIELDEN OOK BOTEN EN EEN LIGZETEL OP DOMEIN

Ronald en Diane bij de visvijver waar vandalen hebben toegeslagen.
Foto Didier Verbaere Ronald en Diane bij de visvijver waar vandalen hebben toegeslagen.
Ronald Van Den Steen (61) en Diane De Cremer (53) uit Vlierzele kregen afgelopen weekend vandalen over de vloer aan hun visvijver in Zerkegem. Twee zodiac-boten en een ligzetel werden vernield en een veertigtal karpers werden vermoedelijk vergiftigd. En dat tien dagen voor de opening van het domein. "Dit moet stoppen, want binnenkort kunnen hier kinderen rondlopen", zucht het koppel.

Wat voor Ronald Van Den Steen - een gepensioneerde bakker uit Vlierzele - en zijn echtgenote Diane De Cremer (53) een droom moest worden, draait al twee jaar uit op een nachtmerrie.

Privéclubje

"De pesterijen begonnen toen we de visvijver en het bijhorende natuurdomein van zo'n vijf hectare aankochten", vertelt het koppel.


"Op dat moment had een privéclubje van zo'n twintig vissers de gewoonte om geregeld in de vijver op karpers te vissen. De toenmalige eigenaar vertelde hen dat de vijver verkocht was en ze het domein moesten verlaten, maar dat konden een vijftal vissers niet verkroppen. We hebben op hen in proberen praten, maar het had geen zin. Vooral één man nam de leiding in hun verzet. Hij bestookte Ronald met dreigtelefoontjes en riep dat niets of niemand hem van ons domein zou kunnen houden."

Dode karper

Geregeld troffen Ronald en Diane een dode karper aan in de vijver, maar afgelopen weekend bereikten de pesterijen een triest dieptepunt. "Het voorbije weekend kregen vier mannen van ons de toestemming om in onze vijver te gaan vissen. Ze kregen de indruk dat ze bespied werden door mannen in een grijze camionette, maar gaven er verder geen aandacht aan. Maandagmorgen gingen we een kijkje nemen en troffen we een ravage aan. Twee zodiac-boten werden opengereten en zijn volledig vernield. Twintig zakken met zout werden uitgegoten en een houten ligzetel werd in het water gegooid. Naast de vijvers trokken we ook drie bollen aan, waarin vermoedelijk rattenvergif zat. De Natuurinspectie is momenteel bezig met een onderzoek naar de substantie. Een veertigtal karpers zijn intussen al gestorven. We ramen de totale schade op zo'n 50.000 euro."

Opening

Diane en Ronald lieten de voorbije twee jaar een kantine bouwen en legden een weg aan op het natuurdomein aan het Steedje. Vanaf 15 oktober zal het worden opengesteld voor vissers en wandelaars. "De pesterijen moeten dan ook stoppen, want stel je maar eens voor dat een kind het rattenvergif opraapt. Een echte visser vergiftigd geen dieren, dit is niet te begrijpen. We geven echter niet op en zetten door. Ronald is een gepassioneerd hobbyvisser en dit was z'n grote droom."


Het koppel diende intussen klacht in bij de lokale politie Kouter. Die stelden een proces-verbaal op en zijn een onderzoek gestart.