"Tweede grootste markt? Weten we al lang!"

SINT-TRUIDEN, TIENEN EN IEPER BIJTEN IN HET ZAND NA REL 'VLAANDEREN VAKANTIELAND'

De markt van Sint-Lievens-Houtem: misschien niet de mooiste, wel de tweede grootste.
Frank Eeckhout De markt van Sint-Lievens-Houtem: misschien niet de mooiste, wel de tweede grootste.
"Laat het voor eens en altijd duidelijk zijn. Het tweede grootste marktplein van Vlaanderen ligt in Sint-Lievens-Houtem. Dat was vroeger zo, dat is nu zo en dat zal na de heraanleg van ons marktplein nog altijd zo zijn. Deze troef laten we ons nooit afnemen", zegt burgemeester Lieven Latoir nadat ze in Sint-Truiden even de tweede plek claimden met hun markt.

Enkele Vlaamse steden claimden deze week dat ze na Sint-Niklaas het grootste marktplein van Vlaanderen hebben. Aanleiding was de uitzending van Vlaanderen Vakantieland, waarin presentator Ben Roelants zei dat hij op het tweede grootste marktplein van het land stond, namelijk de Grote Markt van Sint-Truiden. Daarop kwamen reacties uit Ieper en Tienen dat zij de tweede grootste Markt hadden. De Markt van Sint-Truiden staat in toeristische folders al tientallen jaren beschreven als de tweede grootste van België. Uit opmetingen blijkt nu dat die Grote Markt van Sint-Truiden zelfs niet in de top drie voorkomt. Met een oppervlakte van 14.684 vierkante meter moet het zelfs Ieper (15.312) en Tienen (18.530) laten voorgaan. Nog groter is het marktplein van Sint-Lievens-Houtem. Dat heeft een oppervlakte van 19.491 vierkante meter.

De Grote Markt in Sint-Truiden: mooi maar er zijn er vier die nog groter zijn.
Borgerhoff De Grote Markt in Sint-Truiden: mooi maar er zijn er vier die nog groter zijn.

Troef in communicatie

"Ik heb de uitzending van Vlaanderen Vakantieland niet gezien en ook niemand heeft mij erover aangesproken. Maar dat hoeft ook niet want wij zijn er al jaren zeker van dat we de op één na grootste markt van Vlaanderen hebben. Wij gebruiken deze troef ook in de communicatie van de gemeente en in alle artikels die verschijnen, trachten we dat te vermelden. Wij zijn dan ook best wel trots op deze titel", lacht burgemeester Lieven Latoir (NH).


In Sint-Truiden reageren ze een beetje verveeld dat ze maar op de vijfde plaats staan. "Recentere naamswijzigingen van gebieden hebben nu blijkbaar hun invloed op de rangschikking, zoals ik het begrijp. Goed, dan is dit zo. Maar dan is dit ook een fictieve discussie. Ik begrijp ook niet goed het belang van de huidige discussie. Gaat het hem in wezen om de grootste, of om de mooiste markt van het land. Laat ons dat 's objectief bekijken. Dan is Sint-Truiden voorzeker de mooiste en de meest functionele. Wat je ermee doet, is het belangrijkste", reageert schepen Vossius.


Maar ook dat zal niet lang meer duren want nog deze legislatuur wordt het marktplein van Sint-Lievens-Houtem heraangelegd. "Aan de afmetingen raken we niet want we willen de tweede grootste blijven. Maar wanneer de werken achter de rug zijn, hebben we er een extra troef bij. Dan hebben we gewoon het mooiste marktplein van het land", knipoogt de Houtemse burgemeester.


De heisa rond de marktpleinen in Vlaanderen zorgde ook voor enige nervositeit in Sint-Niklaas want daar werden opnieuw de meters bovengehaald. Echt zorgen hoeven ze zich daar echter niet te maken want met een oppervlakte van liefst 32.000 vierkante meter mogen ze daar veruit pronken met het grootste marktplein.