"Fietstocht naar zijn pa liep fataal af"

OUD-WIELRENNER ETIENNE VAN BRAECKEL (64) OVERLEDEN AAN HARTPROBLEMEN

Ex-wielrenner Etienne Van Braeckel (64) met zijn echtgenote Julia en hun kleinkinderen Stan en Lore.
Didier Verbaere Ex-wielrenner Etienne Van Braeckel (64) met zijn echtgenote Julia en hun kleinkinderen Stan en Lore.
In de Sint-Onkomenakerk in Bavegem wordt vandaag om 10 uur afscheid genomen van oud-wielrenner Etienne Van Braeckel. De 64-jarige ex-ploegmaat van Eddy Merckx werd vorige week zaterdag onwel tijdens een ritje met de fiets naar zijn vader. Hij overleed onverwachts aan hartproblemen.

Etienne Van Braeckel werd geboren op 19 november 1951 en reed als wegwielrenner in het seizoen 1973-1974 voor de Italiaanse wielerteam Molteni waar hij ploegmakker van Eddy Merckx was. Toen reed hij onder meer de Ronde van Zwitserland en van België, de Brabantse Pijl en Kuurne-Brussel-Kuurne. Nadien maakte hij een overstap naar de Nederlandse ploeg Frisol. Tussen 1976 en 1982 reed hij bij de amateurs, waarna hij zijn wielercarrière afsloot als prof voor Ecoturbo.


In die jaren was hij vooral een verdienstelijke veldrijder met onder meer winst in de crossen van Merelbeke en Sint-Lievens-Esse en een rits ereplaatsen. In 1977 werd hij nog 8ste op het Belgische Kampioenschap veldrijden. Ook zijn zoon Kenny was even professioneel wielrenner. Eerst op stage in 2006 bij Davitamon Lotto en nadien in het shirt van Jartazi en Willems Veranda.


Vorige week zaterdag kwam Etienne om het leven tijdens een fietstochtje in Bavegem. Ter hoogte van de Kerkkouterstraat sloeg hij de weg in richting Oordegem, maar werd onwel en viel. De hulpdiensten stelden hartproblemen vast en probeerden hem nog tevergeefs te reanimeren. "Ik was amper vijf jaar toen mijn vader als prof reed dus dat heb ik zelf niet bewust meegemaakt. Maar hij was een gepassioneerd wielrenner en reed ook nu nog af en toe recreatief", zegt dochter Kelly.

Onverwachts

Etienne was zaterdag op weg naar zijn vader Antoinne in rusthuis Ter Kimme in Sint-Lievens-Houtem. "'s Morgens was hij na het ontbijt bij ons ma Julia vertrokken met de fiets. Hij had nooit eerder hartproblemen en zijn dood is dan ook totaal onverwachts en veel te vroeg", vertelt Kelly.


Etienne was ook bij de vzw Wielersportcomiteit Bavegem geliefd. In zijn periode als topsporter steunden ze hem door dik en dun en gaven vaak eetfestijnen ten voordele van de talentvolle wielrenner. De verslagenheid is er, na al die jaren, nog steeds groot.

Glimlach

"Langs deze weg bieden wij de familie van Etienne Van Braeckel ons diepste medeleven aan bij het abrupte, fysieke afscheid. Tijdens zijn fietstocht op weg naar zijn vader sloeg plots het noodlot toe aan het 'parksken' in zijn Bavegem. Laat zijn minzame glimlach en blondgrijze haardos ons hem blijven herinneren. Wij wensen zijn naaste geliefden en familie ontzettend veel moed en sterkte toe bij het verwerken van hun onmetelijk verdriet", schrijft het Wielersportcomiteit van Bavegem op zijn website. Etienne laat behalve zijn vader Antoinne en echtgenote Julia Van Der Haegen ook een zoon Kenny en dochter Kelly en kleinkinderen Stan en Lore na. Er is gelegenheid tot condoleren van de familie na de uitvaart in Bavegem.