Woning verwoest door zware dakbrand

Het dak van het huis in de Vestinglaan is ingestort.
Foto Marc Aerts Het dak van het huis in de Vestinglaan is ingestort.
Een woning in de Vestinglaan in Sint-Katelijne-Waver werd in de nacht van zaterdag op zondag compleet verwoest door een uitslaande dakbrand. Bewoners Maurits De Donder (69) en Lea Opdebeeck (58) konden tijdig aan de vlammen ontsnappen. "Hadden we boven geslapen, dan hadden we het niet gehaald."

"Rond 2 uur 's nachts werden we wakker van lawaai, we vermoedden een inbreker. Het licht aansteken lukte niet, want de elektriciteit werkte niet meer. Toen we uit het raam keken, zagen we een gele gloed. Toen wisten we meteen wat er aan de hand was", vertelt het koppel. "Onmiddelijk belden we de hulpdiensten en renden we naar buiten. Toen stond de hele bovenverdieping al in lichterlaaie. Het gaat om een houtskeletbouw die achteraf op ons huis werd gebouwd, de volledige verdieping was ingericht als hobbyruimte. Gelukkig lag onze slaapkamer op het gelijkvloers, of we konden dit niet meer navertellen", klinkt het geëmotioneerd.

Bewoners ongedeerd

Maar ook dat gelijkvloers deelde onder andere door het bluswater in de klappen, ook het huis van de buren raakte beschadigd door de hittestraling. "Het huis is verwoest, van onze kleding en andere spullen kunnen we gelukkig nog heel wat recupereren. Alles heeft wel een brandgeurtje of hangt onder het roet, dus we zullen heel wat was- en poetswerk hebben. Maar het belangrijkste is dat iedereen ongedeerd is. Buren, vrienden en familie kwamen zondag al massaal helpen om in te pakken, die enorme steun doet zo'n deugd. Aan onze woning afbreken of heropbouwen denken we nu nog niet, eerst moeten we de grootste schok nog verwerken."


"De brand is sowieso ontstaan op zolder, maar de oorzaak is nog onbekend" zegt kapitein Gert Creemers van de brandweerzone Rivierenland. (EDT)