Iedereen wil op foto met monnik Giel

JONGE BOEDDHIST BEANTWOORDT VRAGEN OVER LEVEN EN RELIGIE IN HAGELSTEIN

Giel moest meerdere keren poseren voor een selfie.
David Legreve Giel moest meerdere keren poseren voor een selfie.
Monnik Giel Foubert (18) was gisteren te gast in College Hagelstein. De jonge Oost-Vlaming ging in op de uitnodiging van de leerlingen van het vierde jaar Business Economics en beantwoordde een uur lang hun vragen over zijn leven en religie.

Veertien leerlingen die aan je lippen hangen; sommige leerkrachten kunnen er alleen maar van dromen. Voor 's lands bekendste monnik was het gisteren geen probleem. "De leerlingen kennen mij van televisie, maar zitten nog wel met een aantal vragen. Daarom wil ik hen zo goed mogelijk informeren", vertelt Giel, die nu nog negen dagen in ons land is, na een verblijf van een maand. "Ik ben niet naar hier gekomen om te tonen hoe interessant ik ben. Maar wel vanuit de gedachte dat het voor de leerlingen nuttig zou kunnen zijn. Het is ook leuk om Belgische leeftijdsgenoten te zien. Zo'n klasgesprek is niet nieuw voor mij; er komen geregeld aanvragen binnen voor de periodes die ik terug in België ben. Morgen word ik op een andere school verwacht."

De klas luistert geboeid naar wat Giel te vertellen heeft.
David Legreve De klas luistert geboeid naar wat Giel te vertellen heeft.

Kleine emmers water

In zijn gesprek met de vierdejaars kwam Giel terug op zijn beginperiode in het Tibetaanse klooster. Hoe hij het moeilijk vond om zich met twee kleine emmers water te wassen, hoe de vensters van zijn slaapkamer de wind doorlaten en hij de taalbarrière moest doorbreken. "Ik fixeerde me soms alleen maar op het negatieve: de koude douche, het trage internet... Maar toen stelde ik me de vraag: als de monniken het kunnen, waarom zou ik het dan niet kunnen? Nu focus ik me volledig op mijn lessen", sprak Giel. "Ik wou dit al heel lang doen. Al van mijn 8ste zat ik met een aantal levensvragen en wou ik naar het klooster trekken. Als je echt een droom hebt en je er 100 procent voor wil gaan, lukt het wel. Tenzij je droom vliegen is natuurlijk."


De tiener beantwoordde alle vragen van de leerlingen: van 'Mag je soms een jeansbroek dragen?' ("Alleen als er geen andere optie is") tot 'Heb je spijt van je keuze?' ("Het klooster is de beste plaats om de studies onder de knie te krijgen"). Misschien wel de meest opvallende vraag kwam als allerlaatste. De 16-jarige Dennis vroeg zich af wat Giel van IS en de vluchtelingencrisis in Europa vond. "Mijn leraar was vorig jaar in België en kreeg tijdens een lezing een gelijkaardige vraag. Zijn wijze woorden waren: te veel is te veel. Daarmee bedoelt hij dat we altijd moeten helpen, maar ook rekening moeten houden met de draagkracht van de samenleving. Ik sluit me aan bij zijn visie. Tolerantie hoort bij het boeddhisme, maar dat wil niet zeggen dat we onverdraagzaamheid moeten toelaten. Ik denk dat we IS als onverdraagzaam mogen beschouwen."

De leerlingen kregen zelfs een beetje de taal van het boeddhisme aangeleerd.
David Legreve De leerlingen kregen zelfs een beetje de taal van het boeddhisme aangeleerd.

Selfies

De klas kwam met Giel in contact via de sociale media. In eerste instantie zou het tot een gesprek via Skype komen, maar aangezien hij toch in ons land was, besloot Giel om zelf naar Sint-Katelijne-Waver te trekken. "We kenden Giel alleen maar van de reportages die we tijdens de les te zien hebben gekregen. Nu weten we pas echt hoe hij leeft en denkt. Respect voor zijn keuze, maar dit is toch wel heel speciaal. Alles en iedereen achterlaten; het zou niks voor ons zijn", reageren Glenn Wyns en Sean Barsoum (beiden 15 jaar).


Als afscheidscadeautje kreeg Giel van de school twee pakken Snickers voor de meester van het klooster mee. Na een groepsfoto en een aantal selfies trok hij naar zijn volgende afspraak. De leerlingen werden in de les wiskunde verwacht.