Sint-Gillis-Waas krijgt jongste burgemeester van het land

Maaike De Rudder
Kristof Pieters Maaike De Rudder
CD&V en Groen hebben zondagavond een coalitieakkoord bereikt. De 25-jarige Maaike De Rudder (CD&V) zal burgemeester worden van Sint-Gillis-Waas. Ze zal hiermee de jongste burgemeester van het land zijn. 

Ze moet enkel Francesco Vanderjeugd (Open Vld) laten voorgaan. Hij was in 2012 nog een jaartje jonger toen hij burgemeester werd van het West-Vlaamse Staden. Maaike De Rudder is wel de jongste vrouwelijke burgemeester ooit. Ondanks haar jonge leeftijd niet onbeslagen. Ze werd reeds op 21-jarige leeftijd schepen met enkele zware departementen zoals financiën. Politiek zit wel in de genen want ze is de kleindochter van oud-burgemeester Willy De Rudder en ereschepen Pieter-Jan Coucke. De keuze voor Maaike De Rudder kwam er na zware en lange onderhandelingen. Uittredend burgemeester Chris Lippens was lijsttrekker voor CD&V maar de verkiezingsresultaten vielen tegen en de partij verloor haar absolute meerderheid. Groen eiste en kreeg een brugfiguur om de nieuwe coalitie te leiden. “We wilden verjonging en vervrouwelijking en hiervoor zorgt niet alleen Maaike De Rudder als burgemeester want de gemeenteraad krijgt ook een vrouwelijke voorzitter met Greet Van Moer”, zegt Herwin De Kind (Groen). Hij zal zelf een schepenmandaat opnemen net als Tom Ruts. CD&V krijgt naast het burgemeesterschap nog drie schepenen. Die mandaten gaan naar Marita Meul, Harry De Wolf en Wilbert Dhondt. De Wolf en Dhondt zullen na drie jaar de fakkel doorgeven aan Chantal Vergauwen en Matthias Van Zele. In de gemeenteraad zal Remi Audenaert, voormalig burgemeester, een stap opzij zetten na drie jaar en dat ten voordele van ex-profvoetballer Marc Van Britsom. Uittredend burgemeester Chris Lippens vroeg nog een schepenmandaat maar hij blijft met lege handen achter en zal enkel zetelen als gemeenteraadslid. 
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • LUC KESTELOOT

  Ongelooflijk wat politiek gehakketak in Sint-Gillis teweeg brengt. Een man met zoveel ervaring aan de kant geschoven omwille van de 'groene druk'. Dat zullen de inwoners van Sint-Gillis niet gauw vergeten. Ik hoop mevrouw de burgemeester, dat je je niet laat doen en dat je snel wijsheid en ervaring opdoet. Je zal het nodig hebben! Veel succes ermee!

 • BEATRICE NOENS

  St Gillis heeft anders gestemd. Ook hier kleine groene partij die alles beslist. Geen NVA,die de grotste partij is. Oud burgemeester, door de groene aan de kant gezet. Zelfs de 2de op de lijst van CD&V, opzij geschoven. De jongste mag burgemeester worden, die kan gemakkelijk gemanipuleerd worden door de groenen

 • annie laureys

  eens te meer een reden om niet meer te stemmen ,ZE DOEN TOCH HUN EIGEN ZIN

 • WILLY BECK

  Spijtig dat hiervoor niet gekozen is

 • Marc Van Winckel

  Als je de grootste groep van kiezers uitsluit , dan krijg je bij de eerstvolgende verkiezing de rekening gepresenteerd .