Herdershond Toby raakt vergiftigd tijdens wandeling, gemeente vraagt hondenbaasjes alert te zijn

Ook in naburige gemeenten Sinaai en Waasmunster al twee honden gestorven na vergiftiging

De hond Toby overleed na een wandeling in de omgeving van de Collemanstraat.
rv De hond Toby overleed na een wandeling in de omgeving van de Collemanstraat.
Het gemeentebestuur van Sint-Gillis-Waas vraagt hondenbaasjes om alert te zijn. In de omgeving van de Collemanstraat en de wijk Heuldonk werd er gif rondgestrooid. Reeds één hond is overleden. Ook in Sinaai en Waasmunster zijn er al gelijkaardige feiten gemeld.

Afgelopen maandag werd een hond slachtoffer van vergiftiging na een wandeling in de Collemanstraat in Sint-Pauwels. De herdershond Toby kreeg terug thuis stuiptrekkingen en overleed korte tijd later. “Onbegrijpelijk dat iemand bewust zomaar vergif legt in onze buurt”, zegt baasje Sylvia Praet aangeslagen. Ook in naburige gemeenten Waasmunster en Sinaai is recent een hond slachtoffer geworden van vergiftiging. Volgens dierenarts Ilse Bassez zijn de honden gestorven met exact dezelfde symptomen van vergiftiging. “Alles wordt uiteraard doorgegeven aan de politie. In afwachting is de enige oplossing om je hond nergens los te laten lopen”, is haar advies.

Schepen van dierenwelzijn Tom Ruts (Groen) sluit zich daarbij aan. “We willen hondeneigenaars met klem aanraden om goed uit te kijken dat hun honden niets oprapen of ergens aan likken. Ik nam contact op met de drie dierenartsen die de slachtoffers hebben behandeld en zij bevestigden dat het vermoedelijk ging om een vergiftiging met pesticiden. De honden kregen stuiptrekkingen en moesten braken. De dierenartsen stonden machteloos en konden de dieren niet meer redden.”

De Groendienst gaat alvast op pad in de wijk Heuldonk in Sint-Pauwels omdat daar ook al meldingen zijn gedaan van mogelijke vergiftiging. Vermoedelijk gaat het om een product als Temic, een zeer krachtig gif dat verboden is voor particuliere aankoop. Het product herken je als roze of donkere korrels. In het verleden gebruikten malafide jagers dit gif om vossen uit te schakelen.

“Het is alleszins onaanvaardbaar dat mensen doelbewust dit gif gebruiken en zo de extreem pijnlijke dood van huisdieren en vossen veroorzaken”, vervolgt Ruts. “We raden iedereen aan om waakzaam te zijn. Als hondeneigenaars geconfronteerd worden met het gif, doen ze best meteen aangifte bij de politie.”

De politie van Sint-Niklaas kreeg vorige maand ook al verschillende meldingen over vergiftigd lokaas in onder meer de omgeving van de Ettingstraat. Al zeker één hond is hierdoor overleden. De hond Zita van de familie Waterschoot overleed in februari na een wandeling in het stiltegebied en de dreven palend aan de Ettingstraat. “Terug thuis werd onze hond Zita plots onwel. We zijn meteen naar de dierenarts gereden. Die heeft alles geprobeerd, maar in een uur tijd was ze overleden.”

Ondanks alle zorgen overleed Zita op de tafel bij de dierenarts.
RV Ondanks alle zorgen overleed Zita op de tafel bij de dierenarts.
De politie verspreidde deze foto van het vergiftigde lokaas
rv De politie verspreidde deze foto van het vergiftigde lokaas8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Susie Casteleyn

  Het moet uw dier maar zijn. Zoek de daders en beboet heel streng. In wat voor een wereld leven wij. Schaam jullie

 • Guido Maes

  Denk ook dat men in de richting van de jagers moet zoeken naar de dader zelfs boswachters draaien er hun hand niet voor om voor vergif te gebruiken, ze gebruikten in het verleden al vergiftigde eieren om kraaien uit hun jacht gebied te weren.

 • Hedwig Jacobs

  Er zijn in onze samenleving meer en meer mensen die van geen honden of katten moeten weten, in Brussel worden ze massaal opgegeten, want daar verdwijnen ze spoorloos.

 • flip v.d. berg

  ik zelf ben een hondenliefhebber, maar mijn hond(mechelse herder) komt niet van de hof ! en ik denk dat vele mensen het beu zijn dat anderen hun honden laten schijten voor iemands anders deur en plassen tegen de gevels onderweg . het is niet de hond zijn fout, maar de baas !! respect voor anderen, héél belangrijk !

 • joanna clinck

  hopelijk vinden ze rap die moordenaars en krijgen ze een strenge straf